Znajdź swój przepis

Kruche rogaliki z marmoladą

14 listopada, 2013

Wszyscy znamy rogaliki drożdżowe, ale równie smaczne są kruche rogaliki z marmoladą. Najlepiej smakują z filiżanką herbaty lub kawy. Ciasto możemy przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, a kiedy będziemy mieć ochotę na rogaliki w chwilę je uformować i upiec. Zachowują swoją świeżość nawet kilka dni. Rogaliki kruche w przeciwieństwie do drożdżowych są niewielkich rozmiarów. Do środka możemy dodać dowolne nadzienie, ale najlepsza jest dosyć twarda marmolada, ponieważ podczas pieczenia nie będzie wypływać. Wierzch możemy oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 35 rogalików

  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny ( prosto z lodówki )
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18 %
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

 

DODATKOWO:

  • marmolada np. wieloowocowa
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy i dodajemy zimne masło pokrojone na niewielkie kawałki. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder oraz sól, wszystko razem szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 2-3 godz do lodówki, a najlepiej na całą noc. Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części i każdy kawałek rozwałkowujemy ( podsypując mąką ) na grubość ok. 2 mm. Przy pomocy dużego talerza lub innego okrągłego naczynia wykrawamy koło. Dzielimy na 8 części i na każdej nakładamy kleks z marmolady. Zwijamy od szerszej strony do węższej, końce lekko przybliżając ku sobie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C na ok. 15 min. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Upiekłam dzisiaj, wyszły bardzo smaczne, miałam tylko lekki problem, bo ciasto po nocnym odpoczynku w lodówce 🙂 było trudne do rozwałkowania. Smak palce lizać , córka zachwycona 🙂 nie mówiąc o innych domownikach.

  2. Właśnie zrobiłam rogaliki, wyszło kilka wsadów, dżem, czekolada i kinderki ???? Polecam przepis :)

  3. soyngkqiti says:

    Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

    1. aneta Autor says:

      bez cukru:)

  4. Dorota W. says:

    Ja dzisiaj zrobiłam te rogaliki. I wyszły super tylko nie miałam marmolady tylko dżem i się trochę wylał dżem :)Dzięki za przepis. Będę częściej robić. Po prostu pycha. Każdemu polecam

    1. Ilovebake says:

      Dziękuję :)

  5. A dlaczego w składzie nie ma proszku do pieczenia ? Czy rogaliki bez niego urosną?

    1. To są rogaliki kruche :) nie muszą rosnąć :)

    2. Dziękuję! są przepyszne. Wreszcie znalazłam idealny przepis *_* mmmm !

  6. Zrobiłam dziś ciasto żeby jutro uformować rogaliki, tylko czy powinnam się martwić ze ciasto się aż tak dobrze siebie nie trzymało?

  7. Ilovebake says:

    Uff jak dobrze, ze smakowalo :-D szkoda, ze nie dalas fotki jak wyszly zawsze mnie to ciekawi. Pozdrawiam :-D

  8. Podany przez Ciebie sposób jest świetny, z chęcią go wypróbuje w najbliższym czasie. Wcześniej robiłam tylko takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ też dobre, ale warto w końcu spróbować czegoś nowego. Dzięki za ten przepis.

  9. Jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o wypieki a nawet mi wyszły pyszne tylko zamiast pudru po upieczeniu posmarowałem białkiem i obtoczyłam w cukrze przed upieczeniem i wyszły złoto brązowe
    Dzięki wielkie za super przepis

    1. Ilovebake says:

      To ja dziekuje za komentarz i swietnie, ze sie udaly:-D

  10. @marek odnalazłem tę Twoją marmoladę z Gomaru, rzeczywiście rogaliki wypas, idealnie pasują

  11. może od nadzienia robią się miękkie w środku

  12. Witam, przepis fajny i szybko się robi :) ale moje wyszły trochę blade, nie takie żółte jak na zdjęciach i nie wiem dlaczego …

    1. Może kwestia jajek. Moje są ze wsi, a na tych ze sklepu zawsze wychodzą blade. pozdrawiam

    2. Dziękuję za szybką odpowiedź, a co się stanie jeśli dodam 3 albo 4 żółtka zamiast 2?

    3. ciasto zmieni proporcje i będzie za bardzo wilgotne.

    4. lepiej po prostu kupić lepsze jakościowo jajka np. ekologiczne

    5. Niezapominajka says:

      Powiem WAM!!! Bo widzę, ze chyba niektóre stawiają pierwsze kroki w kuchni….otóż te białka, które zostaną można roztrzepać i posmarować wierzch rogalików. Po upieczeniu wychodzą złote………….:)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x