Krucho-drożdżowe rogaliki z nadzieniem owocowym oprószone cukrem pudrem. Przepis na te rogaliki jest jednym z moich ulubionych, ciasto jest elastyczne i łatwo się wyrabia.
Rogaliki krucho-drożdżowe są przepyszne i będą doskonałe na deser do herbaty lub kawy.
Do nadziewania warto dodać powidła, marmoladę lub dżem o gęstej konsystencji, aby podczas pieczenia nie wypłynęły z rogalika. Do środka możesz również w sezonie na owoce dodać np. jagody, maliny lub kawałeczki truskawek.
Krucho-drożdżowe rogaliki z tego przepisu zaraz po upieczeniu łączą w sobie puszystość i zarazem są lekko kruche. Warto je rozwałkować dosyć cienko, aby nie były zbyt puchate.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rogaliki.
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 450 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 14 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
- 2 żółtka, temp. pokojowa
- 1 1/3 szklanki mleka, ciepłego
- 100 g masła, roztopionego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 1 słoiczek gęstych powideł lub marmolady o ulubionym smaku
- 1 jajko + 2 łyżki mleka
- cukier puder do oprószenia
Mąkę
przesiewamy
do
dużej
miski
razem
z
solą.
1/3
szklanki
ciepłego
mleka
mieszamy
z
łyżeczką
cukru
i
drożdżami.
Zostawiamy
na
około
5-10
min
do
wyrośnięcia.
Do
mąki
wlewamy
pozostałe
cieple
mleko.
Żółtka
mieszamy
razem
z
cukrem
i
dodajemy
do
mąki.
Następnie
dodajemy
wyrośnięty
zaczyn
i
chwilę
mieszamy
ciasto
np.
drewnianą
łyżką.
Dodajemy
niewielka
ilość
roztopionego
masła
i
zaczynamy
wyrabiać
ciasto.
Co
jakiś
czas
dolewamy
na
dłoń
niewielką
ilość
masła
i
ponownie
wyrabiamy,
aż
ciasto
będzie
jednolite
i
gładkie
(ok.
10-15
min).
Po
tym
czasie
gotową
kulkę
wkładamy
do
miski,
przykrywamy
miskę
folią
spożywczą
i
zostawiamy
na
około
1-1,5
godz
do
wyrośnięcia.
Po
tym
czasie
na
lekko
podsypanej
mąką
stolnicy
wykładamy
ciasto
i
chwilkę
wyrabiamy.
Dzielimy
na
cztery
kawałki.
Każdy
rozwałkowujemy
na
cienki
i
okrągły
placek.
Kroimy
na
osiem
trójkątów.
Na
każdy
wykładamy
łyżeczkę
marmolady
lub
powideł.
Zwijamy
od
szerszej
ku
węższej
stronie
i
zwijamy
ku
sobie
rogi.
Układamy
na
blaszce
wyłożonej
papierem
do
pieczenia
w
około
3
cm
odstępach.
Postępujemy
dokładnie
tak
samo
z
pozostałymi
częściami.
Zostawiamy
na
około
10-15
min
do
napuszenia.
Przed
pieczeniem
smarujemy
roztrzepanym
jajkiem
z
mlekiem
i
smarujemy
wierzch.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
15
min.
do
zarumienienia.
Po
upieczeniu
oprószamy
cukrem
pudrem
lub
polewamy
lukrem.