Zdrowe kuleczki czekoladowe z figami, orzechami i miodem. Przepyszne, proste w przygotowaniu i do tego bez dodatku białego cukru. Idealny deser dla osób dbających o dietę.
Kuleczki czekoladowe są bardzo proste w przygotowaniu i wystarczy wszystkie składniki zmielić i ulepić z nich kuleczki. Możesz je obtoczyć w kakao, wtedy uzyskają bardziej wyrazisty i nieco wytrawny smak.
Dobre będą również wiórki kokosowe lub zmielone migdały lub po prostu zatopić je w rozpuszczonej czekoladzie z odrobiną śmietanki kremówki.
Świetny deser dla dzieci, ale również na przeróżne imprezy, domówki lub po prostu jako zdrowe drugie śniadanie. W kuleczkach znajdziesz same wartościowe składniki. Bez użycia mąki pszennej, masła i jajek.
Kuleczki czekoladowe z figami przechowujemy w lodówce przez kilka dni.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na zdrowe desery.
KULKI CZEKOLADOWE Z FIGAMI
SKŁADNIKI:
- 7 szt. suszonych fig
- 1 szklanka migdałów
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki miodu
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki kakao, czubate
- 1 łyżka oleju kokosowego, czubata
- 1-2 łyżki mleka np. roślinnego
DODATKOWO:
- kakao, wiórki koksowe lub zmielone orzechy do obtoczenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Na początek wsypujemy wszystkie suche składniki (migdały, siemię, kakao oraz wiórki) i miksujemy. Następnie dodajemy figi, miód, mleko oraz olej koksowy. Miksujemy do uzyskania gęstej i wilgotnej masy ( jeśli jest zbyt sucha dodaj więcej mleka). Wilgotnymi rękami formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w kakao (opcja bardziej wytrawna) lub np. wiórkach kokosowych. Przechowujemy w lodówce.
Czy można czymś zastąpić wiórki kokosowe. Nie mogę ich jeśc.
Możesz je pominąć lub dodać inny składnik swój ulubiony :)