Znajdź swój przepis

Kulki czekoladowe z figami

27 listopada, 2017

Zdrowe kuleczki czekoladowe z figami, orzechami i miodem. Przepyszne, proste w przygotowaniu i do tego bez dodatku białego cukru. Idealny deser dla osób dbających o dietę.

Kuleczki czekoladowe są bardzo proste w przygotowaniu i wystarczy wszystkie składniki zmielić i ulepić z nich kuleczki. Możesz je obtoczyć w kakao, wtedy uzyskają bardziej wyrazisty i nieco wytrawny smak.

Dobre będą również wiórki kokosowe lub zmielone migdały lub po prostu zatopić je w rozpuszczonej czekoladzie z odrobiną śmietanki kremówki.

Świetny deser dla dzieci, ale również na przeróżne imprezy, domówki lub po prostu jako zdrowe drugie śniadanie. W kuleczkach znajdziesz same wartościowe składniki. Bez użycia mąki pszennej, masła i jajek.

Kuleczki czekoladowe z figami przechowujemy w lodówce przez kilka dni.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na zdrowe desery.

kulki czekoladowe

KULKI CZEKOLADOWE Z FIGAMI

SKŁADNIKI:

  • 7 szt. suszonych fig
  • 1 szklanka migdałów
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki kakao, czubate
  • 1 łyżka oleju kokosowego, czubata
  • 1-2 łyżki mleka np. roślinnego

DODATKOWO:

  • kakao, wiórki koksowe lub zmielone orzechy do obtoczenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Na początek wsypujemy wszystkie suche składniki (migdały, siemię, kakao oraz wiórki) i miksujemy. Następnie dodajemy figi, miód, mleko oraz olej koksowy. Miksujemy do uzyskania gęstej i wilgotnej masy ( jeśli jest zbyt sucha dodaj więcej mleka). Wilgotnymi rękami formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w kakao (opcja bardziej wytrawna) lub np. wiórkach kokosowych. Przechowujemy w lodówce.

kulki czekoladowe kulki czekoladowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można czymś zastąpić wiórki kokosowe. Nie mogę ich jeśc.

    1. Możesz je pominąć lub dodać inny składnik swój ulubiony :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x