Znajdź swój przepis

Lany chrust

20 stycznia, 2017

Lany chrust to najszybszy i najprostszy przepis na popularne w tłusty czwartek chruściki. Ciasto wylewamy na rozgrzany tłuszcz tworząc fikuśne zawijasy. Zaraz po usmażeniu chruściki są chrupiące i najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem, chociaż można je podawać również samodzielnie.

Do przygotowania lanego chrustu będziesz potrzebować buteleczki z niewielkim otworkiem, aby wylewać ciasto. Taki otwór mają buteleczki po soku, wodzie, ketchupie.

Na rozgrzany tłuszcz wylewamy ciasto tworząc zawijasy o dowolnym kształcie. Na końcu przepisu znajdziesz film z przygotowania przepisu.

Lany chrust fajnie sprawdzi się w karnawale na imprezy. Przygotujesz je w tempie ekspresowym i do tego to fajna zabawa. Ciekawy kształt na pewno zaskoczy nie jedną osobę. Podczas smażenia skojarzyło mi się to z wylewaniem wosku w Andrzejki.

REKLAMA:

Długo przekonywałam się do tego przepisu i zawsze wygrywały tradycyjne faworki, ale tutaj muszę namówić Cię i zaproponować tą wersję. Przepyszne, chrupiące zawijaski, które po pierwszym wypróbowaniu przekonały mnie do siebie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tłusty czwartek.

lany chrust

LANY CHRUST

SKŁADNIKI NA CHRUST:

ILOŚĆ: 1 duży talerz

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki wódki
  • 2 łyżki cukru waniliowego

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, wódkę oraz przesianą mąkę i miksujemy do połączenia. Białka miksujemy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając.
Gotowe ciasto przelewamy do buteleczki z niedużym otworkiem np. po napoju, ketchupie itp. Na dobrze rozgrzany olej wylewamy ciasto tworząc esy-floresy. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Oprószamy cukrem pudrem.

TUTAJ znajdziesz film z wykonania przepisu.

lany chrust przepis lany chrust przepis

lany chrust przepis lany chrust

Dołącz do dyskusji

  1. Agnieszka says:

    Dzień dobry,czy zamiast wódki można dodać rum?
    Serdecznie pozdrawiam

  2. A proszę powiedziec jak smakują kolejnego dnia?

    1. aneta Autor says:

      Niestety najlepsze zaraz po usmażeniu, ale następnego dnia też są dobre :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij