Znajdź swój przepis

Lebkuchen niemieckie pierniczki

30 listopada, 2012

Lebkuchen to nic innego jak niemieckie pierniczki, które smakiem zupełnie różnią się od naszych. Po pierwsze są miękkie, do środka dodaje się orzechy, kandyzowane skórki czego u nas raczej się nie praktykuje. Ten przepis jest z dodatkiem pieprzu, ale zapewniam Was, że nie jest on w ogóle wyczuwalny. Muszę przyznać, że po spróbowaniu jednego bardzo przypadły mi do gustu i będę robiła je co roku na święta. Autor przepisu: Lucas Hollweg dziennikarz kulinarny The Sunday Times Style. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 40 sztuk

  • 100 g mielonych orzechów np. laskowych lub włoskich
  • 75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, mielonej
  • 225 g masła, temp. pokojowa
  • 75 g brązowego cukru
  • 5 łyżek miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 175 g mąki
  • 175 g migdałów, mielonych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, mielonego
  • sok oraz starta skórka z jednej cytryny

SKŁADNIKI NA LUKIER:

REKLAMA:
  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki gorącej wody

W dużej misce miksujemy masło z cukrem oraz miodem na gładką i kremową masę. Następnie dodajemy jajka oraz wanilię, ponownie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, mielone migdały, orzechy, kandyzowaną skórkę, cynamon, przyprawę do piernika oraz sok i skórkę z cytryny, szybko łączymy mikserem. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Z ciasta formujemy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego ( ciasto jest dosyć lepkie i warto dłonie posypywać mąką ). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach. Kuleczki spłaszczamy dłonią. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C i pieczemy przez 15-20 min, w zależności od grubości. Pierniczki powinny być na wierzchu zarumienione. Upieczone przekładamy na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polewamy lukrem. Zostawiamy do zastygnięcia. Najlepiej smakują po paru dniach. Smacznego.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij