Znajdź swój przepis

Leczo z kurczakiem

21 czerwca, 2022

Pyszne, zdrowe i szybkie leczo z kurczakiem. Mnóstwo warzyw z dodatkiem kurczaka w pysznym sosie pomidorowym. Jednogarnkowe danie, które w sezonie letnim będzie idealne na obiad.

Do leczo możesz wykorzystać tak naprawdę warzywa jakie masz pod ręką np. różnokolorowe papryki, bakłażan, żółtą cukinię. Zamiast piersi z kurczaka możesz wykonać w wersji z kiełbasą lub bezmięsnej.

Leczo najlepiej smakuje ze świeżymi pomidorami, ale poza sezonem warto użyć tych z puszki.

Leczo z kurczakiem w sezonie letnim uwielbiam. Nie tylko uwielbiam smak warzyw, ale także szybko możemy zrobić prosty obiad.

REKLAMA:

Leczo możesz wykonać w większej ilości i zamrozić lub włożyć do słoików i zawekować.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.

Leczo

LECZO Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 500 g piersi z kurczaka lub indyka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 średnie cukinie
  • 4 pomidory lub puszka pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy lub kolba
  • 1 szklanka bulionu np. drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory lekko nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Przekładamy do miseczki i zostawiamy na później. Kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do garna o grubym dnie i podsmażamy na oliwie lub oleju ok. 5 minut. Pierś z kurczaka lub z indyka kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy do cebulki. Przyprawiamy solą, papryką słodką i ostrą oraz kurkumą. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, aż kurczak będzie biały. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dalej podsmażamy. Cukinię kroimy w półplasterki i dodajemy do garnka razem z kukurydzą, smażymy przez 5 minut. Następnie dodajemy bulion, pomidory oraz koncentrat i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie, tymianek, pieprz i sól do smaku.

REKLAMA:

Leczo

Dołącz do dyskusji

  1. Polecam przepis, niebo w gębie! Ja osobiście dodałam jeszcze pieczarki a tak to bez zmian. Pychota :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij