Lekka pianka owocowa na biszkopcie


Lekka pianka owocowa na biszkopcie w dwóch smakach: jagodowym oraz malinowym. Przepyszne, leciutkie ciasto na puszystym biszkopcie.

Ciasto w sezonie letnim będzie idealne. Dwa smaki kremu fajnie się przenikają i uzupełniają, dzięki czemu ciasto nie jest mdłe.

Puszysty biszkopt to idealna baza pod krem na bazie śmietanki z owocami.

Lekka pianka owocowa na biszkopcie to cudowny w smaku deser, który możesz wykonać również poza sezonem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

Lekka pianka owocowa

LEKKA PIANKA OWOCOWA NA BISZKOPCIE

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 6 jajek, temp. pokojowa
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA PIANKĘ OWOCOWĄ:

  • 800 ml śmietanki kremówki 30%
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka jagód, świeżych lub mrożonych
  • ok. 300 g malin świeżych lub mrożonych + ok 200 g na wierzch
  • 2 1/2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy do miseczki. Jajka w temp. pokojowej miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę (ok. 10 minut). Po tym czasie dodajemy po łyżce suche składniki i miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia. Wykładamy gotowe ciasto do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Nasączamy połową wody z cytryną i cukrem.
Żelatynę zalewamy mlekiem i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz cukier waniliowy i miksujemy do połączenia. Dodajemy po łyżce jogurt cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wlewamy wprost pod widełki miksera niewielkim strumieniem żelatynę. Masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy jagody, natomiast do drugiej maliny. Każdą miksujemy do uzyskania ładnego kolory i rozdrobnienia owoców. Jagodową warstwę wykładamy na nasączony biszkopt, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, który lekko nasączamy. Wykładamy warstwę malinową i układamy całe owoce na wierzch masy. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.

Lekka pianka owocowa

wydrukuj teraz