Znajdź swój przepis

Lekki sernik z mascarpone

21 października, 2025

Lekki sernik z mascarpone na kruchym cieście. Niesamowicie puszysty i wilgotny sernik z kilku prostych składników.

Spód możesz wykonać z ciasta kruchego lub zmielonych herbatników połączonych z roztopionym masłem

Sernik jest idealny, leciutki jak chmurka i nieco kremowy.

Przygotujesz go dosłownie w kilka chwil.

Natomiast spód możesz wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

REKLAMA:

Co zrobić żeby sernik nie opadł zbyt mocno? Wystarczy mieszać delikatnie łyżką lub trzepaczką, aby zbyt mocno nie napowietrzyć masy serowej.

Po upieczeniu nie otwieramy piekarnika, a studzimy przy zamkniętych drzwiczkach.

ZOBACZ FILM Z WYKONANIA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CYNAMONKI

BROWNIE NA JOGURCIE GRECKIM

SERNIK LOTUS BISCOFF

REKLAMA:
lekki sernik

LEKKI SERNIK Z MASCARPONE

SKŁADNIKI:

KRUCHY SPÓD

  • 180 g mąki tortowej
  • 80 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g zimnego masła
  • 1 zimne żółtko (rozmiar L)
  • szczypta soli

MASA SEROWA

  • 700 twarogu np. z wiaderka lub półtłustego (mielonego)
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g roztopionego masła
  • 220 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 60 g budyniu waniliowego w proszku
  • 7 białek o temp. pokojowej ( każde ok. 35 – 40 g)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.

Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła, żółtko oraz szczyptę soli. Rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Wsypujemy równomiernie na dno formy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Twaróg mieszamy razem z serkiem mascarpone, roztopionym masłem, cukrem, cukrem waniliowym, kremówką oraz przesianym proszkiem.

Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę i delikatnie łączymy z masą serową.

Masę wykładamy na podpieczony spód. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 175ºC na ok. 50 minut. Po tym czasie zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Wkładamy do lodówki na całą noc. Sernik podajemy oprószony cukrem pudrem lub oblany lukrem.

lekki sernik
lekki sernik
lekki sernik

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij