Lekki sernik z mascarpone na kruchym cieście. Niesamowicie puszysty i wilgotny sernik z kilku prostych składników.
Spód możesz wykonać z ciasta kruchego lub zmielonych herbatników połączonych z roztopionym masłem
Sernik jest idealny, leciutki jak chmurka i nieco kremowy.
Przygotujesz go dosłownie w kilka chwil.
Natomiast spód możesz wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Co zrobić żeby sernik nie opadł zbyt mocno? Wystarczy mieszać delikatnie łyżką lub trzepaczką, aby zbyt mocno nie napowietrzyć masy serowej.
Po upieczeniu nie otwieramy piekarnika, a studzimy przy zamkniętych drzwiczkach.
ZOBACZ FILM Z WYKONANIA:
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

LEKKI SERNIK Z MASCARPONE
SKŁADNIKI:
KRUCHY SPÓD
- 180 g mąki tortowej
- 80 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g zimnego masła
- 1 zimne żółtko (rozmiar L)
- szczypta soli
MASA SEROWA
- 700 twarogu np. z wiaderka lub półtłustego (mielonego)
- 250 g serka mascarpone
- 150 g roztopionego masła
- 220 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 60 g budyniu waniliowego w proszku
- 7 białek o temp. pokojowej ( każde ok. 35 – 40 g)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła, żółtko oraz szczyptę soli. Rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Wsypujemy równomiernie na dno formy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Twaróg mieszamy razem z serkiem mascarpone, roztopionym masłem, cukrem, cukrem waniliowym, kremówką oraz przesianym proszkiem.
Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę i delikatnie łączymy z masą serową.
Masę wykładamy na podpieczony spód. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 175ºC na ok. 50 minut. Po tym czasie zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Wkładamy do lodówki na całą noc. Sernik podajemy oprószony cukrem pudrem lub oblany lukrem.









