Znajdź swój przepis

Lekkie ciasto z jabłkami

4 stycznia, 2025

Lekkie ciasto z jabłkami o puszystej konsystencji z plasterkami jabłek w środku. Cudowne, delikatne i nieco wilgotne.

Głównym składnikiem tego ciasta są dobrze ubite jajka z cukrem. Powinny być puszyste, dosyć gęste i podwoić swoją objętość.

Odrobina oleju w cieście sprawi, że będzie wilgotne. Dodatkowo jabłka podczas pieczenia również puszczają nieco soku. Jabłka kroimy w dosyć cienkie plasterki, które później mieszamy z cynamonem.

Ciasto z jabłkami jest idealne dla osób początkujących lub jako szybki wypiek na ostatnią chwilę.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

SZARLOTKA Z SERNIKOWĄ PIANKĄ

MUFFINKI Z JABŁKAMI

CIASTO BRAZYLIANKA

ciasto z jabłkami

LEKKIE CIASTO Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI:

  • 4 jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 170 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Tortownicę o średnicy 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

REKLAMA:

Jabłka obieramy, kroimy w dosyć cienkie plasterki i mieszamy z cynamonem.

Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na jasną i puszystą masę (ok. 10 minut). Zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy olej. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę razem z proszkiem i mieszamy łyżką do połączenia. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i lekko mieszamy.

Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

ciasto z jabłkami
ciasto z jabłkami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij