Lekkie ciasto z jabłkami o puszystej konsystencji z plasterkami jabłek w środku. Cudowne, delikatne i nieco wilgotne.
Głównym składnikiem tego ciasta są dobrze ubite jajka z cukrem. Powinny być puszyste, dosyć gęste i podwoić swoją objętość.
Odrobina oleju w cieście sprawi, że będzie wilgotne. Dodatkowo jabłka podczas pieczenia również puszczają nieco soku. Jabłka kroimy w dosyć cienkie plasterki, które później mieszamy z cynamonem.
Ciasto z jabłkami jest idealne dla osób początkujących lub jako szybki wypiek na ostatnią chwilę.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
LEKKIE CIASTO Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
- 4 jabłka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 170 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Tortownicę o średnicy 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy, kroimy w dosyć cienkie plasterki i mieszamy z cynamonem.
Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na jasną i puszystą masę (ok. 10 minut). Zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy olej. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę razem z proszkiem i mieszamy łyżką do połączenia. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i lekko mieszamy.
Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.