Znajdź swój przepis

Lukrowane muffinki z truskawkami, jak pączki – przepis

2 czerwca, 2014

Prosty przepis na muffinki z truskawkami, które przypominają pączki. Ciasto jest na bazie maślanki i śmietany przez co uzyskujemy bardziej kremową konsystencję. Muffinki z truskawkami najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe ze szklanką zimnego mleka. Ciasto może być również połączone z malinami, jagodami, brzoskwiniami lub innymi owocami dostępnymi w sezonie. Przepis jest szybki w wykonaniu, a smak muffinek nie ma sobie równych. Polane słodkim lukrem doskonale będą smakowały dzieciom. Więcej przepisów na muffinki znajdziecie TUTAJ. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 26 muffinek

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 56 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka, duże
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki śmietany kwaśnej 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta cynamonu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( ew. esencji )
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 1/2 szklanki truskawek, pokrojonych w kostkę

 

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki mleka, gorącego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, cynamonem oraz łączymy z solą. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na tzw. puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka, ekstrakt z wanilii oraz sok z cytryny. Maślankę mieszamy razem ze śmietaną i dodajemy naprzemiennie z suchymi składnikami w dwóch partiach. Na koniec delikatnie za pomocą dużej łyżki mieszamy z ciastem truskawki. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy surowym ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 220 C przez ok.15 min do tzw. suchego patyczka. Muffinki zostawiamy w piekarniku przez 10-15 min, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż powstanie dosyć gęsta i płynna masa. Ciepłe muffinki polewamy lukrem i odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego.

UWAGA:

Nie stawiajcie papilotek prosto na blachę, ponieważ spód muffinek za bardzo się wypiecze. Zawsze używajcie formy i dopiero do niej wkładajcie papilotki.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dobry wieczór, czy można zastąpić śmietanę maślanką?

    1. Może być kefir :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x