Makaron z łososiem i cukinią to prosty przepis na szybki obiad w około 30 minut. Jest to jeden z tych przepisów, który gości w moim domu bardzo często.
Makaron z łososiem możesz urozmaicić dodając np. liście szpinaku lub dodać zielone szparagi w sezonie. Sprawdzą się również pokrojone na drobno suszone pomidory z zalewy.
Rewelacyjne danie na szybki obiad lub kolację z makaronem, który masz akurat pod ręką. Ja uwielbiam najbardziej z makaronem spaghetti.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.
REKLAMA:
MAKARON Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I CUKINIĄ
SKŁADNIKI:
- 200 g wędzonego łososia
- 1 mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 200 ml śmietanki 18% do sosów
- 1 łyżka serka śmietankowego np. Philadelphia
- 1/2 pęczka koperku
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła
- 200 g makaronu
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (1/4 szklanki wody z ugotowanego makaronu zostawiamy na później). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną na półplasterki cukinię, smażymy ok. 10 minut. Wlewamy śmietankę oraz 1/4 szklanki wody z ugotowanego makaronu. Dodajemy serek i mieszamy. Gotujemy, aż powstanie gęsty krem (ok. 10 minut). Na koniec dodajemy pokrojonego w dosyć dużą kostkę łososia i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz oprószamy drobno pokrojonym koperkiem (można lekko skropić sokiem z cytryny). Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti, tagliatelle, muszelki lub piórka.