Makaron z łososiem i szpinakiem


Bardzo prosty przepis na makaron z łososiem i szpinakiem, który przygotujesz w mniej niż 30 minut. Doskonały przepis na błyskawiczny  obiad lub kolację.

Makaron z łososiem możesz wzbogacić dodając w sezonie letnim cukinię, a zimą np. kilka suszonych pomidorów. Lekki, pyszny i zdrowy obiad w kilka minut.

Makaron również pysznie smakuję z makaronem penne lub spaghetti.

Makaron z łososiem i szpinakiem warto po podaniu na talerz lekko skropić sokiem z cytryny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na obiad

makaron-z-łososiem

MAKARON Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 200 g łososia wędzonego
  • 200 g świeżego szpinaku baby
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy ze szczyptą soli zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zostawiamy 1/4 szklanki z ugotowanego makaronu do sosu). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy przez kilka minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojonego na kawałki łososia i delikatnie mieszamy. Wlewamy śmietankę oraz 1/4 szklanki wody z ugotowanego makaronu. Gotujemy ok. 5 minut, następnie dodajemy liście szpinaku i ponownie podgrzewamy przez ok. 5, aż liście szpinaku będą miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy koperek. Makaron wykładamy na talerze i polewamy sosem.

makaron-z-łososiem
makaron-z-łososiem

wydrukuj teraz