Makaron ze szparagami i dodatkiem cukinii oraz boczku to prosty i szybki przepis na obiad w 30 minut. W sezonie na szparagi będzie idealnym pomysłem na smaczny i zdrowy posiłek.
Uwielbiam szparagi i w sezonie przygotowuje je w przeróżny sposób np. dodaje do zupy, sałatki lub jajek.
Makaron ze szparagami uwielbiam w połączeniu z cukinią i koperkiem. Do tego przepisu możesz dodać zamiast boczku filet z kurczaka, indyka lub szynkę. Z boczkiem przepis jest bardzo wyrazisty i konkretny w smaku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.
MAKARON ZE SZPARAGAMI, CUKINIĄ I BOCZKIEM
SKŁADNIKI:
- pęczek szparagów
- mała cukinia
- 150 g pokrojonego boczku wędzonego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml śmietanki 18%
- 2 żółtka
- 100 ml wody z gotującego makaronu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanego koperku
DODATKOWO
- 200 g makaronu np. kokardki lub penne
- 80 g startego sera np. parmezanu
PRZYGOTOWANIE:
Makaron
gotujemy
zgodnie
z
instrukcją
na
opakowaniu.
Zostawiamy
100
ml
wody
po
gotującym
makaronie.
Szparagi
dokładnie
myjemy
i
odłamujemy
twarde
końce
(wystarczy
trzymać
z
jednej
strony
główkę
i
koniec,
a
sama
się
oderwie).
Główki
odcinamy
nożem,
a
pozostałą
część
kroimy
na
ok.
1
cm
plasterki.
Na
patelni
z
odrobiną
oleju
podsmażamy
przez
ok.
5
minut
pokrojoną
cebulę.
Następnie
dodajemy
przeciśnięty
przez
praskę
czosnek
oraz
boczek.
Podsmażamy,
aż
do
lekkiego
zarumienienia
boczku.
Dodajemy
pokrojoną
cukinię
w
plasterki,
ćwiartki
lub
półplasterki
i
obsmażamy
przez
ok.
5
minut.
Następnie
dodajemy
szparagi
i
wodę
z
gotującego
makaronu
i
podgrzewamy
przez
ok.
5
minut.
Zdejmujemy
z
ognia
i
doprawiamy
solą,
pieprzem
i
koperkiem.
Śmietankę
mieszamy
z
żółtkami
i
serem.
Dodajemy
do
makaronu.
Mieszamy
do
połączenia.