Makaron ze szparagami


Makaron ze szparagami i dodatkiem cukinii oraz boczku to prosty i szybki przepis na obiad w 30 minut. W sezonie na szparagi będzie idealnym pomysłem na smaczny i zdrowy posiłek.

Uwielbiam szparagi i w sezonie przygotowuje je w przeróżny sposób np. dodaje do zupy, sałatki lub jajek.

Makaron ze szparagami uwielbiam w połączeniu z cukinią i koperkiem. Do tego przepisu możesz dodać zamiast boczku filet z kurczaka, indyka lub szynkę. Z boczkiem przepis jest bardzo wyrazisty i konkretny w smaku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.

Makaron ze szparagami

MAKARON ZE SZPARAGAMI, CUKINIĄ I BOCZKIEM

SKŁADNIKI:

  • pęczek szparagów
  • mała cukinia
  • 150 g pokrojonego boczku wędzonego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 2 żółtka
  • 100 ml wody z gotującego makaronu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanego koperku

DODATKOWO

  • 200 g makaronu np. kokardki lub penne
  • 80 g startego sera np. parmezanu

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy 100 ml wody po gotującym makaronie.
Szparagi dokładnie myjemy i odłamujemy twarde końce (wystarczy trzymać z jednej strony główkę i koniec, a sama się oderwie). Główki odcinamy nożem, a pozostałą część kroimy na ok. 1 cm plasterki. Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy przez ok. 5 minut pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz boczek. Podsmażamy, aż do lekkiego zarumienienia boczku. Dodajemy pokrojoną cukinię w plasterki, ćwiartki lub półplasterki i obsmażamy przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy szparagi i wodę z gotującego makaronu i podgrzewamy przez ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Śmietankę mieszamy z żółtkami i serem. Dodajemy do makaronu. Mieszamy do połączenia.

Makaron ze szparagami

wydrukuj teraz