Znajdź swój przepis

Makowiec na półkruchym spodzie

14 grudnia, 2012

Makowiec na półkruchym spodzie to wersja dla osób, które nie czują się na siłach, aby wykonać tradycyjny makowiec. Ta wersja jest o wiele prostsza, ale to nie znaczy, że mnie smaczna. Masę jak i samo ciasto możemy przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do momentu pieczenia. Masę makową z tego przepisu oczywiście możemy zastąpić gotową, ale robiona własnoręcznie smakuje lepiej. Idealne ciasto, które wykonamy na ostatnią chwilę i zaraz po upieczeniu możemy cieszyć się jego smakiem. Z przepisu Haliny Jachowskiej.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 300 g mąki tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % ( ewentualnie gęsty jogurt naturalny )

SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:

  • 300 g suchego maku
  • szklanka wody
  • 350 g cukru
  • 25o g masła
  • bakalie ( ilość według uznania )

Mak należy sparzyć i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Wodę z cukrem gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru. Do wrzącego syropu dodajemy mak i gotujemy ok. 10 min, cały czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy masło oraz bakalie. Odstawiamy do wystudzenia.

REKLAMA:

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, masło, całe jajko oraz żółtko. Składniki należy posiekać nożem lub specjalnym siekaczem, następnie dodajemy śmietanę ( jogurt ) i szybko wyrabiamy. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę ( można zostawić na całą noc ).

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na gr. ok. 1 cm i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez 25 min. Na upieczony jeszcze ciepły placek wykładamy masę makową i ponownie pieczemy przez 15-20 min. Ciasto po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij