Makowiec w cieście francuskim to szybki i prosty przepis na świąteczne ciasto makowe. Chrupiące ciasto z dużą ilością gotowej masy makowej lub domowej.
Masę makową możesz przygotować w domu dodając miód, bakalie i orzechy.
W szybszej wersji polecam wykorzystać gotową masę makową i dodać do niej ubite białka oraz kaszkę manną lub bułkę tartą.
Makowiec w chrupiącym cieście francuskim jest przepyszny, idealny i nie ustępuje temu w wersji klasycznej na cieście drożdżowym.
ZOBACZ: MAKOWIEC TRADYCYJNY
Z tym przepisem poradzi sobie nawet osoba początkująca i do tego jest bardzo szybki w przygotowaniu.
Makowiec po upieczeniu oblewamy lukrem i dekorujemy makiem lub bakaliami.
Przepyszna, nowa odsłona tradycyjnego ciasta z makiem.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
MAKOWIEC W CIEŚCIE FRANCUSKIM
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 makowiec o długości ok. 35 – 37 cm
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 300 g)
- 1 duża puszka gotowej masy makowej
- 1 żółtko + 2 łyżki mleka
DOMOWA MASA MAKOWA
- 200 g zmielonego suchego maku
- 50 ml miodu
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonej żurawiny
- 40 g zmielonych migdałów lub orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka kakao
- 25 g roztopionego masła
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 białka o temp. pokojowej
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub esencji
- 1 łyżka kaszki manny lub bułki tartej (opcjonalnie)
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 – 2 łyżki wody
- 1 – 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Suchy mak zmielony zalewamy gorącą wodą tak, aby był wilgotny i sypki. Do wystudzonego maku dodajemy miód, rodzynki, pokrojoną drobno żurawinę, zmielone migdały, cynamon, kakao, roztopione masło oraz skórkę kandyzowaną. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Białka dodajemy do masy makowej razem z bułką tartą lub kaszką manną (opcjonalnie). Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.
Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy masą makową zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od brzegów. Zwijamy jak roladę zaczynając od dłuższego boku. Końce lekko podwijamy pod spód. Ciasto smarujemy lekko roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Zawijamy w papierze do pieczenia zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni w środku (w ten sposób makowiec nie będzie płaski i nie pęknie).
Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 35 – 40 minut lub do zarumienienia ciasta, wtedy jest chrupiący (warto zaglądać i sprawdzać jak wygląda wierzch i spód makowca). Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Następnie przesiewamy cukier puder do miseczki i dodajemy wodę oraz sok z cytryny do uzyskania lekko płynnej konsystencji. Smarujemy wierzch i jeśli chcemy udekorować wierzch od razu to robimy, ponieważ lukier szybko zastyga.