Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Makowce, ciasta z makiem, Na słodko

Makowiec z bezą

Grudzień 15, 2021 , 19192 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Przepyszny makowiec z bezą na kruchym cieście to kolejny hit świąt. Do ciasta możesz użyć zmielonego maku lub gotowej masy makowej.

Kruche ciasto na spód możesz przygotować wcześniej i przechowywać zamrażarce.

Jeśli nie masz czasu przygotowywać masy makowej, możesz użyć już gotowej dobrej jakości ze sklepu i dodać do niej bakalie.

Makowiec z bezą to przepyszne połączenie kruchego ciasta, aromatycznej warstwy makowej, która jest słodka, migdałowa i przepełniona bakaliami. Całość przykryta leciutką i piankową bezą, na której z czasem pojawiają się złote kropelki tzw. „złota rosa”.

Wskazówka: kropelki pojawią się wyłącznie wtedy jeśli bezą z góry nie będzie zbyt mocno zarumieniona. Wierzch powinien być tylko lekko złocisty, wtedy mamy pewność, że podczas wystudzenia pojawią się złote kropelki.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem.

makowiec

CIASTO MAKOWE Z BEZĄ

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 5 zimnych żółtek
  • szczypta soli

CIASTO MAKOWE

  • 500 g maku w ziarenkach lub zmielonego
  • 2 jajka o temperaturze pokojowej
  • 1/3 szklanki cukru np. brązowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 150 g płynnego miodu
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli

BEZA

  • 5 białek o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do miseczki. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto ścieramy na dno formy. Wyrównujemy, lekko dociskamy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15-20 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 15 minut. Następnie odcedzamy i mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Mak już zmielony zalewamy wodą, zostawiamy na ok. 15 minut i ewentualnie odcedzamy z nadmiaru wody.
Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce mak. Następnie pozostałe składniki: żółtka, cukier, miód, kaszkę, rodzynki, skórkę pomarańczową, zmielone migdały oraz ekstrakt migdałowy. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z masą makową. Wykładamy na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175ºC na ok. 30-35 minut. Góra powinna być ścięta.
Białka ze szczyptą soli miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec miksujemy z mąką ziemniaczaną. Bezę wykładamy na warstwę makową i robimy fale widelcem lub specjalna łopatką cukierniczą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150ºC i pieczemy jeszcze przez ok. 15-20 minut do lekkiego zarumienienia wierzchu bezy. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i zostawiamy do wystudzenia. Złote kropelki powinny pojawić się wraz z wystudzeniem ciasta.

makowiec

Komentarze

  • Odpowiedz Marzena Styczeń 6, 2022 at 08:18

    W składnikach na masę makową nie ma białek, to ile ich potrzeba?

    • Odpowiedz Marzena Styczeń 6, 2022 at 08:20

      Sorki, doczytałam

    1 2

    Odpowiedz na „MarzenaAnuluj odpowiedź