Znajdź swój przepis

Mazurek bakaliowy na waflach

11 kwietnia, 2017

Mazurek bakaliowy na waflach ze świetnym kremem kakaowym wewnątrz i mnóstwem bakalii na wierzchu. Mazek wielkanocny nie wymaga pieczenia i do tego wygląda oszałamiająco. Polecam wypróbować ten przepis.

Do mazurka użyłam wafli tortowych, które były do kupienia w niedużych kwadratach, ale typowe duże wafle tortowe będą równie dobre. Użyć możesz także tych o okrągłym kształcie.

Mazurek bakaliowy na waflach nie wymaga pieczenia, a jedynie kilku godzin w lodówce do stężenia masy.

Masa użyta do środka jest niezwykle pyszna, słodka, kakaowa o mlecznym posmaku. Śliwki i żurawina przełamują jej smak i nadają kontrastu.

Do dekoracji wierzchu możesz użyć dowolnych bakalii. Ja tworzyłam z nich paseczki, ale możesz je ułożyć w innym kształcie. Polewa z ciemnej czekolady po stężeniu trzyma bakalie i do tego doskonale smakuje z masą.

Wafle po kilku godzinach w lodówce są miękkie i łatwo się kroją, ale musisz użyć ostrego noża.

Mazurek bakaliowy na waflach będzie gościł na pewno nie tylko w te święta wielkanocne, ale również w następnie. Przepyszny, prosty i do tego piękny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na mazurki wielkanocne.

mazurek na waflach

MAZUREK BAKALIOWY NA WAFLACH

SKŁADNIKI NA MAZUREK:

  • 4 wafle tortowe
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 2 paczki herbatników, zmielonych
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g zmielonych orzechów np. laskowych
  • 80 g suszonych śliwek, drobno pokrojonych
  • 50 g suszonej żurawiny
  • ok. 50 ml alkoholu np. rumu (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  • bakalie: rodzynki, orzeszki ziemne, suszona żurawina, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, migdały całe, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, drobno posiekane orzechy laskowe

Jajka miksujemy razem z cukrem nad parą wodną na jasną i puszystą masę. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy stopniowo masę z jajek. Do masy przesiewamy kakao, mleko w proszku oraz dodajemy śliwki, rodzynki, żurawinę, orzechy oraz herbatniki. Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec łączymy z ekstraktem oraz alkoholem (opcjonalnie). Formę o wym. 20×24 wykładamy papierem do pieczenia. Wafle ucinamy na kształt formy lub nakładamy na nie bezpośrednio masę. Na jeden wafel wykładamy 1/3 masy, przykrywamy drugim i ponownie wykładamy krem, przykrywamy trzecim i wykładamy ostatnią część masy, przykrywamy ostatnim waflem. Zostawiamy na 2 godz. w temp. pokojowej obciążając środek np. deską do krojenia (w ten sposób mazurek będzie płaski).
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Smarujemy wierzch mazurka i dowolnie dekorujemy bakaliami.

mazurek na waflach mazurek na waflach mazurek na waflach mazurek na waflach mazurek na waflach

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ile wcześniej przed światami można go zrobić? Ile wytrzyma w lodówce?

    1. aneta Autor says:

      Najlepiej 2-3 dni wczesniej :)

  2. Czemu masa mi się zważyła gdy dodałam masę z jajek do masła? :( czy powinnam poczekać aż masa z jajek ostygnie i dopiero po jakimś czasie dodać do masła? Dodawałam powoli

    1. Ilovebake says:

      Masło i masa z jajek powinny być w tej samej temp. I nie zmieniaj masła na margarynę

  3. Świetny pomysł ! Robiłam w ubiegłym roku i był pyszny <3

  4. Chciałabym to cudo przygotować na święta i mam pytanie: o jakie herbatniki chodzi? Jakiej wielkości mają być te paczki?

    1. Ilovebake says:

      Ja dodawałam takie po 250 g maślane herbatniki :)

    2. Dziękuję za odpowiedź!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x