Znajdź swój przepis

Mazurek czekoladowy z cappuccino

24 marca, 2016

Mazurek czekoladowy z cappuccino na kruchym spodzie. Masę czekoladową wykonałam na bazie białej czekolady i czekoladowego cappuccino. Mazurek jest nie tylko uroczy w wyglądzie, ale także świetnie smakuje. Doskonały przepis na mazurek wielkanocny.

Kruchy spód wykonałam tym razem w formie silikonowej na tartę, która nadała bardzo ładny falisty kształt brzegom ciasta. Z wycinków ciasta wykonałam dekorację. Bardzo cienko rozwałkowałam ciasto i wycinałam malutkie łezki za pomocą foremki, które nakładałam jeden na drugi. Stworzyły ciekawy i delikatny efekt dekoracyjny.

Wskazówka: warto z wyciągnięciem kruchego spodu zaczekać, aż wylejesz masę czekoladową, która powinna po 2-3 godzinach w lodówce dobrze stężeć. Kruche ciasto w połączeniu z masą będzie bardziej zwarte i nie pokruszy nam się podczas przenoszenia.

Krem czekoladowy z białą czekoladą jest super smaczny i cudownie współgra z czekoladowym cappuccino. Jest to jeden z moich faworytów w tegoroczne święta wielkanocne. Białą czekoladę możesz zastąpić np. mleczną, gorzką. Wybór należy do ciebie. Na pewno krem na bazie białej czekolady jest jednym z najsłodszych.

Mazurek czekoladowy z cappuccino oraz koniecznie dodatkiem orzechów włoskich to kolejna moja propozycja na Wielkanoc. Pyszny, słodki i prosty w wykonaniu mazurek.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na mazurki.

mazurek czekoladowy

MAZUREK CZEKOLADOWY Z CAPPUCCINO

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:

  • 150 g mąki tortowej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru pudru
  • 100 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 150 g białej czekolady
  • 3 łyżeczki cappuccino, proszek
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  • około 100 g orzechów włoskich

Mąki przesiewamy do dużej miski razem z proszkiem oraz cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło oraz sól i szybko siekamy np. nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Na koniec dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 1 godz do lodówki lub całą noc. Pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej wkładamy ciasto i wałkuje na kształt większy od formy na tartę. U mnie miała średnicę 26 cm, a rozwałkowałam na około 30 cm. Wycięte ciasto wkładamy na dno formy. Usuwamy nadmiar ciasta z brzegów. Ścinki ciasta ponownie zagniatamy i wałkujemy cienko. Wycinamy dowolnie małe kształty (u mnie łezki). Wkładamy do lodówki owinięte folią na około 30 min. Nakłuwamy środek i pieczemy w temp. 190 C przez około 15-20 min do zarumienienia. Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kremówkę oraz cappuccino (proszek) i mieszamy do połączenia. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wykładamy na kruchy spód i dekorujemy dowolnie orzechami włoskimi.

mazurek czekoladowy mazurek czekoladowy mazurek czekoladowy  mazurek czekoladowy

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto na mazurek z Twojego przepisu, tylko posmarowane masą kajmakową no i przystrojone ale po mojemu ;P A spód jak dla mnie pycha, bo uwielbiam cytrynowe ciasta, wyszło kruche i dobrze się robiło.

    1. Ilovebake says:

      Sliczny :)

  2. Świat W. says:

    Wygląda ślicznie, a nadzienie to zdecydowanie moje smaki :)

  3. amanda-butikzprzepisami says:

    Elegancki mazurek! :) Jako fanka kawy, powiem tylko – krem o smaku kawy to strzał w dziesiątkę! :)

  4. piegusek says:

    powinien mi posmakować bo nie przepadam za mazurkami bardzo słodkimi :) piękne zdjęcia:)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x