Mazurek dubajski to połączenie kruchego ciasta kakaowego z nadzieniem jak na czekoladę dubajską oraz polewą z czekolady. Cudowny w smaku i do tego chrupiące wnętrze.
Do przygotowania nadzienia potrzebne będzie ciasto kataifi lub filo.
Te pierwsze wystarczy dosyć drobno posiekać, natomiast filo drobno kroimy na cienkie paseczki i siekamy.
Ciasto podsmażamy z masłem, aż będzie zarumienione. Po wystudzeniu ciasto zrobi się chrupiące, można je wtedy jeszcze dłońmi rozdrobnić. Będzie się lepiej kroiło.
Smak nadzienia będzie lepszy, jeśli użyjesz dobrej jakości pasty lub kremu pistacjowego.
Spód to kruche i rozpływające się w ustach kakaowe ciasto kruche.
Wierzch to połączenie polewy z gorzkiej i mlecznej czekolady.
Mazurek jest przepyszny, całość idealnie się ze sobą przenika. Smak jak z najlepszej cukierni.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

MAZUREK DUBAJSKI
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 280 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 pełne łyżki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 zimne jajka
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
WARSTWA DUBAJSKA
- 200 g ciasta kataifi lub filo
- 400 g kremu pistacjowego lub pasty (u mnie słodzony)
- 80 g masła
- szczypta soli
POLEWA CZEKOLADOWA
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
- 80 g mlecznej czekolady
DEKORACJA
- 3 łyżki kremu pistacjowego
- 1/3 szklanki posiekanych drobno pistacji
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, kawałki masła i szczyptę soli. Szybko zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto.
Wylepiamy dno formy kawałkami ciasta i wyrównujemy np. szklanką. Wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Przed pieczeniem nakłuwamy całe widelcem.
Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto katafili siekamy, natomiast ciasto filo drobno kroimy nożem na cienkie paseczki. Masło roztapiamy na patelni, wrzucamy ciasto i smażymy, aż do uzyskania złotego koloru. Podczas smażenia cały czas mieszamy, aby równomiernie się rumieniło. Zdejmujemy z patelni, wrzucamy do miseczki i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy szczyptę soli i krem pistacjowy. Dokładnie wszystko razem mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy lekko dociskając, aby powstała w miarę równa powierzchnia.
Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Równomiernie wylewamy i rozprowadzamy.
Krem pistacjowy wkładamy do woreczka cukierniczego lub mocnego foliowego. Wycinamy lekko róg i wyciskamy paski. Wykałaczką wykonujemy w dół lekkie pociągnięcia. Boki dekorujemy posiekanymi drobno pistacjami. Mazurek wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Smacznego.



Ciasto na bogato 😊
Wow
😊