Mazurek kajmakowy ze śliwkami suszonymi, migdałami i udekorowany czekoladą. Spód jest kruchy i wykończony prostym rantem, natomiast środek bardzo słodki z pysznymi dodatkami. Prosta, ale efektowna propozycja na Wielkanoc.
Ciasto kruche na mazurek wykonałam tradycyjnie z dodatkiem masła i żółtek. Wyszedł idealnie kruchy i pięknie trzymał kształt boków.
Nadzienie wykonałam z masy kajmakowej, dodałam drobno pokrojone śliwki suszone. Jeśli lubisz możesz je dzień wcześniej namoczyć w alkoholu. Migdały lekko podprażyłam, aby były chrupiące. Do środka dodałam także suszoną żurawinę, ale mogą być to np. rodzynki, figi bądź morele. Całość udekorowałam paseczkami gorzkiej czekolady oraz białej.
Mazurek kajmakowy ze śliwkami wyszedł przepyszny i bardzo słodki. To stały punkt każdych Świąt Wielkanocnych.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na mazurki wielkanocne.
MAZUREK KAJMAKOWY ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 350 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 150 g masy kajmakowej
- 60 g suszonych śliwek
DODATKOWO:
- płatki migdałowe
- suszona żurawina
- gorzka czekolada biała czekolada
Składniki
na
kruche
ciasto
powinny
być
prosto
z
lodówki.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
cukrem
pudrem.
Dodajemy
kawałki
zimnego
masła
i
siekamy
nożem.
Następnie
dodajemy
żółtka
oraz
śmietanę
i
szybko
zagniatamy
jednolite
ciasto.
Na
początku
ciasto
może
trudno
się
łączyć,
ale
wyrabiaj
do
momentu
połączenia.
Ciasto
możesz
przygotować
w
malakserze.
Gotowe
ciasto
owijamy
folią
i
wkładamy
na
30
min.
do
lodówki.
Po
tym
czasie
odejmujemy
1/3
ciasta
na
bok
i
rozwałkowujemy
resztę
(zimne
ciasto
rozwałkowywałam
pomiędzy
folią
spożywczą,
w
ten
sposób
ładnie
się
wałkuję
i
nie
przywiera)
na
kształt
foremki
o
wym.
24×24
cm.
wcześniej
wyłożonej
papierem
do
pieczenia.
Pozostałe
ciasto
formujemy
w
wałeczek
i
kładziemy
na
bokach
ciasta.
Naciskamy
widelcem
tworząc
wzór
na
bokach.
Cały
środek
ciasta
nakłuwamy
widelcem.
Ponownie
przykrywamy
folią
i
wkładamy
do
lodówki
na
30
min.
Pieczemy
w
temp.
190
C
przez
około
20-25
min.
do
lekkiego
zarumienienia.
Ostudzony
spód
smarujemy
kajmakiem.
Śliwki
kroimy
na
kawałki
i
nakładamy
na
kajmak
razem
z
żurawiną.
Oprószamy
lekko
podprażonymi
płatkami
migdałowymi.
2-3
kostki
gorzkiej
czekolady
wkładamy
do
mocnego
woreczka
foliowego
i
zostawiamy
w
gorącej
wodzie
na
około
5-10
min,
aż
do
rozpuszczenia.
Lekko
nacinamy
róg
woreczka
i
wyciskamy
dekoracyjne
paseczki.
Dokładnie
tak
samo
postępujemy
z
białą
czekoladą.
Mazurek
kroimy
ostrym
nożem.