Mazurek wielkanocny z pysznym kajmakiem, czekoladą i dekoracją z orzechów. Idealny na świąteczny stół wielkanocny.
Ciasto kruche na mazurka można upiec nawet na kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce pod przykryciem. Natomiast samo przygotowane surowe ciasto maksymalnie 1 – 2 dni w lodówce.
Mazurek jest kruchy, słodki z przepyszną warstwą czekolady.
Do dekoracji możesz użyć ulubionych składników i do pomocy zaangażować dzieci.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

MAZUREK WIELKANOCNY
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 230 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 zimne jajko (rozmiar L)
- 130 g zimnego masła
- szczypta soli
NADZIENIE
- 4 łyżki kajmaku
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g mlecznej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
DEKORACJA
- migdały, zmielone pistacje, daktyle
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Na formę o wymiarach 25 x 35 cm składniki wystarczy zwiększyć o 1/3.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem. Dodajemy jajko, kawałki masła, szczyptę soli i zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto.
Owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozwałkowujemy na placek nieco większy niż forma. Na dnie wkładamy spód z ciasta. Z pozostałego ciasta formujemy kuleczki, które układamy jedna obok drugiej na bokach formy. Wkładamy ponownie na 30 minut do lodówki. Przed pieczeniem spód nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 15 – 20 minut do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Spód smarujemy kajmakiem. W rondelku rozpuszczamy czekolady razem ze śmietanką. Lekko studzimy i wykładamy równomiernie na kajmak. Dekorujemy migdałami, pistacjami i daktylami.
