Znajdź swój przepis

Mazurek wielkanocny

18 kwietnia, 2025

Mazurek wielkanocny z pysznym kajmakiem, czekoladą i dekoracją z orzechów. Idealny na świąteczny stół wielkanocny.

Ciasto kruche na mazurka można upiec nawet na kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce pod przykryciem. Natomiast samo przygotowane surowe ciasto maksymalnie 1 – 2 dni w lodówce.

Mazurek jest kruchy, słodki z przepyszną warstwą czekolady.

Do dekoracji możesz użyć ulubionych składników i do pomocy zaangażować dzieci.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

CIASTO MAŁY KSIĄŻĘ

MAZUREK DUBAJSKI

BABKA Z GOTOWANYCH CYTRYN

mazurek

MAZUREK WIELKANOCNY

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 230 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 zimne jajko (rozmiar L)
  • 130 g zimnego masła
  • szczypta soli

NADZIENIE

REKLAMA:
  • 4 łyżki kajmaku
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

DEKORACJA

  • migdały, zmielone pistacje, daktyle

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Na formę o wymiarach 25 x 35 cm składniki wystarczy zwiększyć o 1/3.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem. Dodajemy jajko, kawałki masła, szczyptę soli i zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto.

Owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozwałkowujemy na placek nieco większy niż forma. Na dnie wkładamy spód z ciasta. Z pozostałego ciasta formujemy kuleczki, które układamy jedna obok drugiej na bokach formy. Wkładamy ponownie na 30 minut do lodówki. Przed pieczeniem spód nakłuwamy widelcem.

Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 15 – 20 minut do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.

Spód smarujemy kajmakiem. W rondelku rozpuszczamy czekolady razem ze śmietanką. Lekko studzimy i wykładamy równomiernie na kajmak. Dekorujemy migdałami, pistacjami i daktylami.

mazurek wielkanocny

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij