Miękkie pierniczki świąteczne, które zaraz po upieczeniu są puchate i mięciutkie. Można je polukrować, posmarować białkiem lub udekorować lukrem.
Ciasto na pierniczki z tego przepisu muszą minimum jedną dobę spędzić w lodówce, aby ciasto zgęstniało i nadawało się do wałkowania.
Miękkie pierniczki nie wymagają leżakowania. Dodatek sody, masła i śmietany sprawia, że są wilgotne, puszyste i miękkie od razu.
Z tego przepisu możesz wykonać pierniczki nadziewane marmoladą lub powidłami. Wystarczy rozwałkować dwa płaty ciasta, nakładać ok. 1 łyżeczkę nadzienia i przykryć drugą częścią ciasta. Wykrawamy dalej jak w przepisie i dokładnie tyle samo pieczemy.
ZOBACZ TEŻ MOJE INNE PRZEPISY NA PIERNICZKI.
REKLAMA:
MIĘKKIE PIERNICZKI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 3 blaszki pierniczków
- 150 g miodu
- 85 g masła
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki czubate przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 350 g mąki tortowej
- 2 żółtka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 białko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 60 g kwaśnej śmietany 18%
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
DODATKOWO
- 1 białko
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na pierniczki muszą być w temp. pokojowej.
Miód razem z masłem, przyprawą korzenną, kakao i cynamonem przekładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki. Sodę mieszamy z kwaśną śmietaną (musi stworzyć po chwili piankę). Białko miksujemy na sztywno, następnie dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta pianka. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Masę przekładamy do mąki razem z mieszaniną sody. Dodajemy ostudzony miód i mieszamy łyżką lub mikserem. Ciasto owijamy folią i zostawiamy w lodówce na minimum 1 dobę do schłodzenia (po schłodzeniu będzie miało nieco gęstszą konsystencję).
Następnego dnia na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierniczki na grubość ok. 3 – 4 mm i wykrawamy dowolnymi foremkami (najlepiej jeśli będą miały podobną wielkość). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch białkiem i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 8 – 10 minut. Im grubsze i większe pierniczki tym pieczemy dłużej. Po upieczeniu chwilkę zostawiamy na blaszce i dopiero zdejmujemy.
Czy pierniczki po upieczeniu długo są miękkie?
Tak, jeśli będą przykryte będą długo miękkie :)
Pierniczki super u mnie w wersji bez jajka kurzego
Ze względu na alergię użyłam jajek veggs(roślinne) a pianę zrobiłam z Aquafaba (woda z ciecierzycy) .
Są rewelacyjne smak pierwsza klasa nawet nie czuć ze użyłam zamienniki:D polecamy:)
Czy śmietana musi być 18%? Czy z 12% też wyjdzie?
Może być 12%
Rewelacja. Pierniczki są mięciutkie i pyszne.
Dzień dobry! Ile maks ciasto może leżakować w lodówce?
Maksymalnie z 4 dni :)
Pycha! Super ciastka!
Ciasto wyszli mi bardzo zadkie ;( cyz to normalne?
Tak, zgęstnieje w lodówce.
Jak długo można przechowywać miękkie pierniczki i w jakich warunkach?
Około tygodnia w pojemniku :)