Znajdź swój przepis

Miękkie pierniczki

2 grudnia, 2022

Miękkie pierniczki świąteczne, które zaraz po upieczeniu są puchate i mięciutkie. Można je polukrować, posmarować białkiem lub udekorować lukrem.

Ciasto na pierniczki z tego przepisu muszą minimum jedną dobę spędzić w lodówce, aby ciasto zgęstniało i nadawało się do wałkowania.

Miękkie pierniczki nie wymagają leżakowania. Dodatek sody, masła i śmietany sprawia, że są wilgotne, puszyste i miękkie od razu.

Z tego przepisu możesz wykonać pierniczki nadziewane marmoladą lub powidłami. Wystarczy rozwałkować dwa płaty ciasta, nakładać ok. 1 łyżeczkę nadzienia i przykryć drugą częścią ciasta. Wykrawamy dalej jak w przepisie i dokładnie tyle samo pieczemy.

ZOBACZ TEŻ MOJE INNE PRZEPISY NA PIERNICZKI.

miękkie pierniczki

MIĘKKIE PIERNICZKI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 3 blaszki pierniczków

  • 150 g miodu
  • 85 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki czubate przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 350 g mąki tortowej
  • 2 żółtka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 białko (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

DODATKOWO

  • 1 białko

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na pierniczki muszą być w temp. pokojowej.
Miód razem z masłem, przyprawą korzenną, kakao i cynamonem przekładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki. Sodę mieszamy z kwaśną śmietaną (musi stworzyć po chwili piankę). Białko miksujemy na sztywno, następnie dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta pianka. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Masę przekładamy do mąki razem z mieszaniną sody. Dodajemy ostudzony miód i mieszamy łyżką lub mikserem. Ciasto owijamy folią i zostawiamy w lodówce na minimum 1 dobę do schłodzenia (po schłodzeniu będzie miało nieco gęstszą konsystencję).
Następnego dnia na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierniczki na grubość ok. 3 – 4 mm i wykrawamy dowolnymi foremkami (najlepiej jeśli będą miały podobną wielkość). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch białkiem i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 8 – 10 minut. Im grubsze i większe pierniczki tym pieczemy dłużej. Po upieczeniu chwilkę zostawiamy na blaszce i dopiero zdejmujemy.

miękkie pierniczki

Dołącz do dyskusji

  1. Czy pierniczki po upieczeniu długo są miękkie?

    1. Tak, jeśli będą przykryte będą długo miękkie :)

  2. Pierniczki super u mnie w wersji bez jajka kurzego
    Ze względu na alergię użyłam jajek veggs(roślinne) a pianę zrobiłam z Aquafaba (woda z ciecierzycy) .
    Są rewelacyjne smak pierwsza klasa nawet nie czuć ze użyłam zamienniki:D polecamy:)

  3. Czy śmietana musi być 18%? Czy z 12% też wyjdzie?

  4. Rewelacja. Pierniczki są mięciutkie i pyszne.

  5. Dzień dobry! Ile maks ciasto może leżakować w lodówce?

    1. Maksymalnie z 4 dni :)

  6. Pycha! Super ciastka!

  7. Ciasto wyszli mi bardzo zadkie ;( cyz to normalne?

    1. Tak, zgęstnieje w lodówce.

  8. Jak długo można przechowywać miękkie pierniczki i w jakich warunkach?

    1. Około tygodnia w pojemniku :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij