Znajdź swój przepis

Mini serniczki na zimno

24 maja, 2025

Mini serniczki na zimno z truskawkami to szybki i prosty przepis na letni deser. Twaróg z wiaderka, herbatniki i mus truskawkowy.

Spód możesz wykonać na herbatnikach maślanych, ciasteczkach owsianych lub innych ulubionych bez nadzienia.

Zamiast twarogu możesz użyć twarogu półtłustego i zmielić go w maszynce trzykrotnie. Zamiennie może być również serek mascarpone lub Philadelphia.

Wierzch to prosty mus truskawkowy, który świetnie podkreśla smak deser i go orzeźwia.

Leciutkie i delikatne serniczki, który będą doskonałe na rodzinne spotkania lub letnie imprezy.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI

SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ

CIASTO BONIFACY

mini serniczki

MINI SERNICZKI NA ZIMNO

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 12 serniczków

REKLAMA:

MUS TRUSKAWKOWY

  • ok. 350 g truskawek
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 galaretka truskawkowa

WARSTWA Z HERBATNIKÓW

  • 80 g herbatników kakaowych
  • 40 g roztopionego masła

MASA SEROWA

  • 400 g twarogu z wiaderka
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 – 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO

  • owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami.

Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek i przekładamy do rondelka. Wlewamy wodę i gotujemy kilka minut. Następnie rozdrabniamy truskawki na mus (można przecedzić przez sitko). Do jeszcze gorącego musu dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia.

Herbatniki dokładnie rozdrabniamy, następnie mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy po ok. 1 łyżce na spód papilotek i lekko dociskamy.

Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i zostawiamy na ok. 1 – 2 minuty do napęcznienia. Kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Odstawiamy na bok na czas przygotowania masy serowej.

Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie po łyżce dodajemy twaróg oraz przesiany cukier puder. Cały czas miksując na średnich obrotach powoli wlewamy ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę. Masę wykładamy do 3/4 wysokości papilotek. Wkładamy na ok. 15 minut do lodówki, następnie wyciągamy i wykładamy na wierzch jeszcze płynny mus truskawkowy. Ponownie wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc lub kilka godzin. Podajemy udekorowane owocami lub bitą śmietaną.

mini serniczki
mini serniczki
mini serniczki

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można użyć borówek w tej samej proporcji?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij