Znajdź swój przepis

Miodowe ciastka

21 listopada, 2024

Miodowe ciastka kruche z nutką przyprawy korzennej idealne do wykrawania foremkami. Domowe ciasteczka są przepyszne, kruche i aromatyczne.

Jeśli lubisz do ciasteczek możesz dodać zmielone orzechy włoskie lub migdały bez skórki, dzięki temu zyskają na smaku.

Gotowe ciasto możesz przechowywać przez 2 dni w lodówce i upiec.

Ciasteczka dają się łatwo formować i doskonale nadają się do stempelków.

Wystarczy dobrze schłodzić ciasto i wykrawać dowolne kształty.

REKLAMA:

Ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku nawet do 1 – 2 tygodni. Natomiast są tak pyszne, że gwarantuję nie dotrwają do tego momentu.

Przepis jest bardzo prosty i możesz je przygotować również z dziećmi w formie zabawy.

Cudowne, lekko korzenne ciasteczka do przygotowania również w okresie świątecznym.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO BRAZYLIANKA

SZYSZKI

SZARLOTKA Z SERNIKOWĄ PIANKĄ

REKLAMA:
miodowe ciasteczka

MIODOWE CIASTKA

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru (opcjonalnie)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki płynnego miodu np. lipowego
  • 2 zimne żółtka (rozmiar L)
  • 120 g zimnego masła
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy razem z przyprawą do pieczenia, mielonym imbirem oraz cukrem pudrem. Dodajemy płynny miód, żółtka, kawałki zimnego masła oraz szczyptę soli. Zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Po tym czasie na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 – 4 mm. Wykrawamy dowolnymi foremkami (u mnie foremki ze stempelkami). Jeszcze przed samym pieczeniem warto blaszkę z ciasteczkami włożyć na ok. 30 minut do lodówki. Ciasteczka będą lepiej „trzymały” wzorek.

Przekładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 8 – 12 minut do zarumienienia.

ZOBACZ: PRZEPISY NA ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA

miodowe ciasteczka
miodowe ciasteczka
miodowe ciasteczka

Dołącz do dyskusji

  1. Piękne ciasteczka ,właśnie wczoraj kupiłam w Rossmanie, to bardzo fajne foremki , bardzo dobra jakość . Pozdrawiam serdecznie.

    1. Dziękuję za komentarz:)

  2. Skąd Pani ma takie piękne foremki??

    1. Kupiłam w Rossmannie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij