Miodownik czekoladowy z powidłami, kremem śmietankowym i kajmakiem. Cudowne kawałki ciasta miodowego będą idealne na świąteczny stół.
Blaty ciasta miodowego można wykonać na kilka dni wcześniej i przechowywać w chłodnym miejscu.
Po przełożeniu kremem ciasto trzeba schłodzić minimum jedną noc, a najlepiej zostawić na jeden cały dzień.
Ciasto skruszeje i zmięknie, a warstwy dobrze stężeją.
Miodownik to tradycyjne ciasto świąteczne w nowej odsłonie czekoladowej.
Ciasto kakaowe jest bardziej wyraziste i wręcz rozpływa się w ustach.
Warstwa z powidłami jest przepyszna i lekko kwaśna. Krem z mascarpone lub twarogiem jest słodki i leciutki.
Wierzch to słodziutka masa kajmakowa i pokruszone ciasteczka korzenne.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
MIODOWNIK CZEKOLADOWY
SKŁADNIKI:
- 450 g mąki tortowej
- 4 łyżki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g zimnego masła
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 zimne jajko (rozmiar L)
- 1 zimne żółtko
WARSTWA Z POWIDŁAMI
- 400 g powideł śliwkowych
- 150 g gorzkiej lub deserowej czekolady
KREM ŚMIETANKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 350 g serka mascarpone lub śmietankowego np. z wiaderka
- 4 – 5 łyżek cukru pudru
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
DODATKOWO
- 1 puszka kajmaku ok. 500 g
- 6 – 7 ciasteczek korzennych np. Lotus lub innych kruchych
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i sodą oczyszczoną. Dodajemy kawałki zimnego masła, miód, jajko oraz żółtko. Zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto (na początku może się kruszyć, ale wyrabiamy do połączenia). Gotowe dzielimy na trzy równe części (można użyć wagi kuchennej).
Bierzemy jedną część i wylepiamy dno formy, lekko wyrównujemy (ja zawsze wyciągam z formy i kilka razy przejeżdżam po cieście wałkiem). Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 8 – 12 minut. Ciasto po wyciągnięciu jest mięciutkie, ale zaraz twardnieje i staje się kruche. Postępujemy tak samo z pozostałymi kawałki ciasta.
Powidła przekładamy do rondelka razem z kawałkami czekolady i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników (można dosłodzić łyżką cukru lub miodu). Lekko studzimy i wykładamy na jeden blat miodowy. Przykrywamy drugim lekko dociskając.
Żelatynę zalewamy 3 – 4 łyżkami wody i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem mascarpone lub twarogiem z wiaderka na gęsty krem. Dodajemy przesiany cukier puder do smaku i na koniec wprost pod widełki miksera wlewamy żelatynę lub dodajemy śmietan – fix.
Wykładamy krem na blat miodowy i przykrywamy ostatnią częścią upieczonego ciasta. Wierzch smarujemy kajmakiem i rozdrobnionymi na tzw. piasek ciasteczkami. Gotowe ciasto wkładamy na minimum całą noc do lodówki. Smacznego.
Jakiego sera jest lepiej użyć? W opisie składników jest mowa o mascarpone albo serku śmietankowym (typu philadephia?). Natomiast w sposobie przygotowania jest mowa o „twarogu z wiaderka”.
W składnikach jest serek mascarpone lub śmietankowy z wiaderka, czyli zmielony twaróg :)
Ciasto po upieczeniu się bardzo pokruszyło ale poukladalam w jeden kawałek i mam nadzieję że razem jak nałoży się krem i powidla to mi to razem scali jakoś
Świetnie, że podzieliłeś się tym przepisem na miodownik czekoladowy. Muszę przyznać, że połączenie ciasta miodowego z powidłami i kajmakiem brzmi naprawdę apetycznie. Myślisz, że zamiast śmietany kremówki można użyć jogurtu greckiego dla lżejszej wersji? Ciekawi mnie, jak wpłynie to na strukturę ciasta. Dzięki za inspirację!
Można użyć, śmietanki, twarogu, serka mascarpone lub jogurtu greckiego :)
Dzień dobry, czy będzie tu pasować masa z mlekiem w proszku z piernika świątecznego? Czy będzie za ciężka?
Bardziej myślę czy nie byłoby za słodkie z kajmakiem :)