Miodownik pistacjowy to pyszne kruche ciasto miodowe z kremem pistacjowym. Cudowne warstwy miodowe i do tego leciutki krem.
Surowe ciasto miodowe możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce przez dwa dni.
Natomiast po upieczeniu same blaty można przechowywać nawet ok. 1 tygodnia.
Ciasto miodowe zaraz po upieczeniu jest kruche i lekko twarde, aby zmiękło wystarczy je przełożyć kremem na ok. 1 dzień przed podaniem.
Pistacjowy miodownik to idealny wypiek dla miłośników pistacji. Cudowny, rozpływający się w ustach i kremowy.
Ciasto najlepiej smakuje po dwóch dniach od przygotowania, kiedy warstwy się ze sobą połączą i blaty miodowe skruszeją.
Miodownik będzie idealny na świąteczny stół.
Niebanalny, słodziutki i do tego ten cudowny pistacjowy smak.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
MIODOWNIK PISTACJOWY
SKŁADNIKI:
CIASTO MIODOWE
- 450 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 70 g cukru pudru
- 100 g płynnego miodu
- 200 g zimnego masła
- 3 zimne żółtka (rozmiar L)
KREM PISTACJOWY
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 200 g kremu pistacjowego (u mnie z cukrem)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan fix
DODATKOWO
- 2 – 3 łyżki kremu pistacjowego do dekoracji
- 2 – 3 łyżki posiekanych pistacji
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z sodą oczyszczoną oraz cukrem pudrem. Wlewamy miód, dodajemy kawałki zimnego masła oraz żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na trzy części.
Jedną częścią wylepiamy spód formy i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 8 – 10 minut do zarumienienia blatu. Postępujemy tak samo z pozostałymi kawałkami ciasta.
Jeden blat ciasta miodowego rozdrabniamy na kruszonkę i odstawiamy na bok.
Żelatynę zalewamy 2 – 3 łyżkami wody i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz po łyżce krem pistacjowy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę lub śmietan – fix.
Blat miodowy układamy na dnie blaszki i smarujemy połową kremu. Następnie drugi blat miodowy i druga część kremu. Wierzch obsypujemy pokruszonym ciastem miodowym. Ciasto wkładamy na minimum całą noc do lodówki.
Przed podaniem dekorujemy kremem pistacjowym. U mnie wyciskany z woreczka cukierniczego z lekko wyciętym rogiem. Wierzch obsypujemy posiekanymi pistacjami.
ZOBACZ: PRZEPISY NA BOŻE NARODZENIE
Dzien dobry! Czy mozna tu dodac jakis kwasny dzem, by troche przelamac slodycz ciasta? czy to rozmiekczy/zepsuje ciasto? i czy moge to zrobic w tortownicy 24 cm? Pozdrawiam serdecznie i wesolych swiat! :)
Można dodać na pierwszą warstwę ciasta miodowego np. dżem z czarnej porzeczki lub malinowy :) Natomiast ja bym nie dodawała bo ciasto takie jest pyszne :)