Miodownik serowy to połączenie ciasta miodowego z sernikiem gotowanym. Przepyszne, rozpływające ciasto będzie doskonałe na święta.
Ciasto miodowe jest bardzo proste w przygotowaniu i przed pieczeniem może być przechowywane do dwóch dni w lodówce.
Blaty miodowe są delikatne, lekko kruche i po skruszeniu wręcz rozpływają się w ustach.
Upieczone blaty lekko twardnieją, ale pod wpływem masy serowej zaraz miękną.
Masa serowa jest przepyszna, kremowa i słodziutka. Doskonale pasuje do ciasta miodowego.
Miodownik może być przechowywany nawet tydzień w lodówce i nie straci na swoim pysznym smaku.
Idealne świąteczne ciasto, które zachwyca smakiem.
Połączenie miodownika i sernika w jednym.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
MIODOWNIK SEROWY
SKŁADNIKI:
CIASTO MIODOWE
- 500 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 zimne jajko
- 2 żółtka
- 250 g zimnego masła
SERNIK GOTOWANY
- 1 kg twarogu zmielonego np. z wiaderka
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka o temp. pokojowej
- 200 ml mleka
- 2 x 40 g budyń waniliowy w proszku
WARSTWA ŚMIETANKOWA
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g serka mascarpone lub śmietankowego
- 4 – 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z sodą oczyszczoną. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na jednolite i gładkie ciasto. Gotowe dzielimy na cztery równe części (można użyć wagi kuchennej).
Wylepiamy dno formy jednym kawałkiem ciasta, lekko wyrównujemy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 8 – 12 minut do zarumienienia wierzchu. Postępujemy tak samo z pozostałymi kawałkami ciasta.
Twaróg razem z masłem, cukrem i cukrem waniliowym przekładamy do miseczki. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników. Następnie dodajemy jajka i mieszamy trzepaczką (masa nie powinna być zbyt gorącą).
W mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i cały czas mieszając wlewamy do masy serowej. Gotujemy mieszając trzepaczką, aż do zgęstnienia. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Na dnie układamy jeden blat miodowy i wylewamy połowę masy serowej. Następnie drugi blat, masa serowa i ciasto miodowe.
Żelatynę zalewamy 2 – 3 łyżkami zimnej wody. Zostawiamy do napęcznienia na ok. 1 – 2 minuty i podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej lub w gorącej wodzie. Mieszamy i zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy ostudzoną żelatynę lub śmietan – fix. Wykładamy na ciasto i obsypujemy pokruszonym ostatnim blatem miodowym. Wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego.
Witam , ciasto wyszło pyszne 😊. Dziękuję
Pyszne połączenie ciasta miodowego z serem. Z serem miodownika jeszcze nie robiłam, ale na pewno wypróbuję.
Czy podgrzewać ser w gorącej kąpieli? Czy bezpośrednio na gazie?
Bezpośrednio na gazie mieszając, aby nie przypalić :)
Można użyć serka philadelphia zamiast mascarpone?
Tak :) Proszę tylko sprawdzać czy krem jest słodki :)