Znajdź swój przepis

Miodownik serowy

19 grudnia, 2024

Miodownik serowy to połączenie ciasta miodowego z sernikiem gotowanym. Przepyszne, rozpływające ciasto będzie doskonałe na święta.

Ciasto miodowe jest bardzo proste w przygotowaniu i przed pieczeniem może być przechowywane do dwóch dni w lodówce.

Blaty miodowe są delikatne, lekko kruche i po skruszeniu wręcz rozpływają się w ustach.

Upieczone blaty lekko twardnieją, ale pod wpływem masy serowej zaraz miękną.

Masa serowa jest przepyszna, kremowa i słodziutka. Doskonale pasuje do ciasta miodowego.

REKLAMA:

Miodownik może być przechowywany nawet tydzień w lodówce i nie straci na swoim pysznym smaku.

Idealne świąteczne ciasto, które zachwyca smakiem.

Połączenie miodownika i sernika w jednym.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PIERNIK KRÓLEWSKI

MIĘKKIE ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

MIODOWNIK CZEKOLADOWY

REKLAMA:
miodownik

MIODOWNIK SEROWY

SKŁADNIKI:

CIASTO MIODOWE

  • 500 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 zimne jajko
  • 2 żółtka
  • 250 g zimnego masła

SERNIK GOTOWANY

  • 1 kg twarogu zmielonego np. z wiaderka
  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka o temp. pokojowej
  • 200 ml mleka
  • 2 x 40 g budyń waniliowy w proszku

WARSTWA ŚMIETANKOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g serka mascarpone lub śmietankowego
  • 4 – 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z sodą oczyszczoną. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na jednolite i gładkie ciasto. Gotowe dzielimy na cztery równe części (można użyć wagi kuchennej).

Wylepiamy dno formy jednym kawałkiem ciasta, lekko wyrównujemy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 8 – 12 minut do zarumienienia wierzchu. Postępujemy tak samo z pozostałymi kawałkami ciasta.

Twaróg razem z masłem, cukrem i cukrem waniliowym przekładamy do miseczki. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników. Następnie dodajemy jajka i mieszamy trzepaczką (masa nie powinna być zbyt gorącą).

W mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i cały czas mieszając wlewamy do masy serowej. Gotujemy mieszając trzepaczką, aż do zgęstnienia. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia.

Na dnie układamy jeden blat miodowy i wylewamy połowę masy serowej. Następnie drugi blat, masa serowa i ciasto miodowe.

Żelatynę zalewamy 2 – 3 łyżkami zimnej wody. Zostawiamy do napęcznienia na ok. 1 – 2 minuty i podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej lub w gorącej wodzie. Mieszamy i zostawiamy do lekkiego wystudzenia.

Śmietankę miksujemy razem z serkiem na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy ostudzoną żelatynę lub śmietan – fix. Wykładamy na ciasto i obsypujemy pokruszonym ostatnim blatem miodowym. Wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego.

miodownik
miodownik
miodownik

Dołącz do dyskusji

  1. Witam , ciasto wyszło pyszne 😊. Dziękuję

  2. www.kuchcikgotuje.pl says:

    Pyszne połączenie ciasta miodowego z serem. Z serem miodownika jeszcze nie robiłam, ale na pewno wypróbuję.

  3. Czy podgrzewać ser w gorącej kąpieli? Czy bezpośrednio na gazie?

    1. Bezpośrednio na gazie mieszając, aby nie przypalić :)

  4. Można użyć serka philadelphia zamiast mascarpone?

    1. Tak :) Proszę tylko sprawdzać czy krem jest słodki :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij