Mleczne bułeczki z kruszonką


Mleczne bułeczki z kruszonką to doskonały sposób na pyszne i domowe bułki drożdżowe. Nie tylko są delikatne, wilgotne i lekkie, ale także słodkie dzięki kruszonce. Idealne do herbaty, szklanki mleka lub kawy. Przepis jest bardzo prosty i nie ma dużej ilości składników. Domowe bułeczki drożdżowe to na pewno dobry pomysł dla dzieci, dzięki temu wiesz, że nie ma substancji spulchniających lub innych chemicznych substancji.

Mleczne bułeczki od innych różnią się tym, że są bardziej lekkie i puszyste. Mogą stanowić bazę pod różnego rodzaju słodkie kanapki np. z dżemem, serkiem lub twarogiem. Idealne na śniadanie.

Najlepszy smak bułeczki mają w dniu wypiekania, ale na drugi dzień są także smaczne. Jeśli nie jesteś w stanie zjeść wszystkich, a chcesz mieć je na później wystarczy je dokładnie owinąć folią i zamrozić. Na kilka godzin przed jedzeniem wyjmij je z zamrażarki i zostaw do odmrożenia. Z folii odwijaj dopiero po kilku godzinach, a będą jak świeże.

Mleczne bułeczki od tych ze sklepu różnią się bardzo smakiem, ale nie ma tutaj mowy o żadnych substancjach chemicznych. Tutaj mamy domowe bułeczki i jedyną substancją spulchniającą są drożdże. Natomiast mleko doskonale bułeczki nawilża, a dodatek masła i odrobiny oleju sprawia, że zachowują na dłużej świeżość.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słodkie bułeczki.

mleczne bułeczki z kruszonką

MLECZNE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI NA BUŁECZKI:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 30 g drożdży swiezych lub 14 g suchych
  • 1 szklanka mleka, ciepłego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła, roztopionego
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki masła, zimnego

* szklanka o pojemności 250 ml

MLECZNE BUŁECZKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone świeże drożdże, 2 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.

Zaczyn dodajemy do przesianej mąki. Jajka chwilę mieszamy z pozostałym cukrem i dodajemy do mąki. Następnie wlewamy roztopione masło oraz dodajemy sól. Mieszamy chwilę łyżką, następnie zagniatamy ciasto przez kilka minut. W momencie zagniatania dłonie nawilżamy olejem i zagniatamy ciasto, aż do wykorzystania całego tłuszczu.

MLECZNE BUŁECZKI Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Jajka chwilę mieszamy z cukrem i dodajemy do mąki. Wlewamy mleko, masło oraz dodajemy suche drożdże. Mieszamy chwilę łyżką, następnie wyrabiamy ciasto. W momencie zagniatania dłonie nawilżamy olejem i zagniatamy ciasto, aż do wykorzystania całego tłuszczu.

———————

Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą, aż powstaną grudki.
Gotowe ciasto przekładamy do dużej miski, owijamy folią spożywczą i zostawiamy na 1,5 godz do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na 9 części lub 12 w zależności jak duże chcesz, aby był bułeczki. TUTAJ znajdziesz sposób na formowanie bułeczek drożdżowych. Układamy na blaszce w dosyć dużych odstępach od siebie. Zostawiamy na 20 min owinięte folią spożywczą. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem i obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20-25 min do lekkiego zarumienienia.

mleczne bułeczki z kruszonką
mleczne bułeczki z kruszonką
mleczne bułeczki z kruszonką

wydrukuj teraz