Muffinki bananowe z czekoladą są mięciutkie, delikatne i wilgotne. Prosty przepis, zrobisz je bez użycia miksera w 15 minut.
Muffinki są zdrowe na bazie jogurtu naturalnego lub zamiennie kefiru lub maślanki.
Najlepsze banany to te już mięciutkie i brązowe, dzięki temu są najsłodsze i można dodać mniej cukru.
Do środka jeśli lubisz możesz dodać kawałki orzechów lub czekolady.
U mnie kawałki czekolady były dodane jedynie na wierzch, dzięki czemu stworzyła się czapa z czekolady.
Muffinki długo zachowują swoją świeżość, mogą być zabrane do pracy, śniadaniówki lub przygotowane na deser dla dzieci.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

MUFFINKI BANANOWE Z CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12 muffinek
- 2 duże banany, mocno dojrzałe
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 50 ml oleju rzepakowego
- 250 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki
- 230 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 300 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych
PRZYGOTOWANIE:
Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami.
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Banany mocno rozdrabniamy widelcem na tzw. papkę. Następnie dodajemy jajka razem z olejem, jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę razem z proszkiem i mieszamy łyżką lub trzepaczką.
Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości i obsypujemy posiekaną gorzką czekoladą lub kropelkami czekoladowymi.
Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

