Znajdź swój przepis

Muffinki bananowe z czekoladą

10 marca, 2025

Muffinki bananowe z czekoladą są mięciutkie, delikatne i wilgotne. Prosty przepis, zrobisz je bez użycia miksera w 15 minut.

Muffinki są zdrowe na bazie jogurtu naturalnego lub zamiennie kefiru lub maślanki.

Najlepsze banany to te już mięciutkie i brązowe, dzięki temu są najsłodsze i można dodać mniej cukru.

Do środka jeśli lubisz możesz dodać kawałki orzechów lub czekolady.

U mnie kawałki czekolady były dodane jedynie na wierzch, dzięki czemu stworzyła się czapa z czekolady.

REKLAMA:

Muffinki długo zachowują swoją świeżość, mogą być zabrane do pracy, śniadaniówki lub przygotowane na deser dla dzieci.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CHMURKA Z GALARETKI

KRÓWKA BEZ PIECZENIA

RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ

muffinki bananowe

MUFFINKI BANANOWE Z CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI:

REKLAMA:

ILOŚĆ: ok. 12 muffinek

  • 2 duże banany, mocno dojrzałe
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 250 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki
  • 230 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych

PRZYGOTOWANIE:

Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami.

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Banany mocno rozdrabniamy widelcem na tzw. papkę. Następnie dodajemy jajka razem z olejem, jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę razem z proszkiem i mieszamy łyżką lub trzepaczką.

Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości i obsypujemy posiekaną gorzką czekoladą lub kropelkami czekoladowymi.

Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

muffinki bananowe
muffinki bananowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij