Znajdź swój przepis

Muffinki bananowe z nutellą

30 maja, 2016
REKLAMA:

Muffinki bananowe z nutellą to jednej z najlepszych połączeń smakowych. Nutella i banan wspaniale się ze sobą łączą i tworzą niesamowicie pyszną kompozycję smaków. Muffinki wykonujemy w ekspresowym tempie i nie wymagają wielkich umiejętności w kuchni.

Ciasto to połączenie mokrych składników z suchymi oraz przepysznym bananem i nutellą. Ciasta nie wolno zbyt długo mieszać, aby nie obciążać konsystencji. Mieszaj tylko do połączenia składników.

Na wierzch wykładamy po łyżeczce nutelli i za pomocą wykałaczki tworzymy fikuśne kształty lekko łącząc z ciastem. Muffinki fajnie się połączą i stworzą czekoladową skorupkę z wierzchu. Na każdą muffinkę nałożyłam plasterek banana, ale możesz to pominąć.

Muffinki bananowe z nutellą możesz dodatkowo wzbogacić dodając do ciasta kropelki czekoladowe lub drobno posiekaną gorzką lub mleczną czekoladę.

Przepyszne muffinki bananowe idealne na szybki deser dla dzieci, ale nie tylko. Cudowne w smaku i niezwykle aromatyczne. Podczas pieczenia cały dom wypełniony jest aromatem bananowym.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.

muffinki bananowe

MUFFINKI BANANOWE Z NUTELLĄ

SKŁADNIKI NA MUFFINKI:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 4 banany, miękkie
  • 220 g masła, temp. pokojowa
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 150-200 g nutelli
  • 2 banany, plasterki

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Banany rozdrabniamy dokładnie widelcem. Mąkę przesiewamy do miseczki. Masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy stopniowo cukier oraz jajka. Cały czas miksując dodajemy mąkę oraz sól (powinna powstać konsystencja kruszonki). Sodę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do ciasta. Na koniec łączymy z rozdrobnionym bananem. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Napełniamy do połowy wysokości. Nutellę lekko podgrzewamy przez około 1-2 minuty np. w mikrofali lub w rondelku nad ogniem. Na każdą muffinkę nakładamy po łyżeczce nutelli i za pomocą wykałaczki lub widelca tworzymy fikuśne zygzaki. Na wierzch każdej muffinki nakładamy plasterek banana. Pieczemy w temp. 180 C przez około 25-30 min, aż muffinki z wierzchu będą zapieczone i rumiane.

muffinki bananowe muffinki bananowe muffinki bananowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Smakołyki :) wygląda rewelacyjne!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij