Muffinki czekoladowe


Prosty i szybki przepis na muffinki czekoladowe bez użycia miksera. Wilgotne, puszyste i lekkie muffinki z dużą ilością czekolady.

Muffinki czekoladowe z tego przepisu są jednymi z najlepszych jakie jadłam. Niesamowicie delikatne i wilgotne z pysznymi kawałkami czekolady na wierzchu.

W sezonie na owoce można dodać na wierzch np. maliny, jagody lub wiśnie. Muffinki możesz zrobić z dodatkiem kefiru, maślanki, kwaśnej śmietany lub jogurtu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.

Muffinki czekoladowe

MUFFINKI CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 12 sztuk

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2/3 szklanki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki kefiru o temp. pokojowej*
  • 1/2 szklanki mleka o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • ok. 3/4 szklanki kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

* kefir możemy zastąpić maślanką, kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, proszkiem oraz sodą. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy oraz sól i razem mieszamy. Jajka przekładamy do oddzielnej miseczki, wlewamy kefir, mleko oraz olej i mieszamy trzepaczką do połączenia. Wylewamy do suchych składników i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Napełniamy ciastem papilotki do 3/4 wysokości i obsypujemy kropelkami czekoladowymi lub kawałkami posiekanej czekolady. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka.

Muffinki czekoladowe
Muffinki czekoladowe

wydrukuj teraz