Muffinki czekoladowe na kefirze z dodatkiem kakao i kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady. Cudowne, wilgotne i mięciutkie.
Muffinki z tego przepisu przygotujesz bez użycia miksera. Wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi i do piekarnika.
Jeśli lubisz możesz je wzbogacić np. posiekanymi orzechami, kawałkami suszonej śliwki lub posiekaną czekoladą.
Muffinki są przepyszne, leciutkie i wilgotne. Długo zachowują swoją świeżość i nie tracą na smaku.
Dodatek oleju i kefiru świetnie nawilża ciasto.
Odrobina cynamonu sprawia, że podczas pieczenia pięknie pachną.
Muffinki przygotujesz dosłownie w kilka minut.
Idealne na piknik, drugie śniadanie lub szybki deser.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO CZEKOLADOWE Z MASCARPONE

MUFFINKI CZEKOLADOWE NA KEFIRZE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 8 muffinek
- 150 g kefiru o temp. pokojowej
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 jajko o temp. pokojowej
- 1 łyżka powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- szczypta soli
- 1/4 szklanki kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temp. pokojowej.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub używamy silikonowej.
Kefir przelewamy do miseczki razem z olejem. Następnie dodajemy jajko, łyżkę powideł lub dżemu oraz wsypujemy cukier. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników.
Wprost do mieszaniny przesiewamy mąkę, kakao, sodę, cynamon oraz dodajemy szczyptę soli. Mieszamy łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia składników (nie dłużej). Wykładamy do 3/4 wysokości papilotek i obsypujemy wierzch kropelkami czekoladowymi lub posiekaną czekoladą.
Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka.


Czy kefir mogę zastąpić jogurtem ?
Tak :)
Czy taka wersja bez kakao i czekolady tez jest na blogu?
Muffinki są tylko w wersji z kakao :)