Znajdź swój przepis

Muffinki czekoladowe ze śliwką

26 listopada, 2021

Delikatne, puszyste i wilgotne muffinki czekoladowe ze śliwką. Duża ilość czekolady w środku i kawałki suszonych śliwek w środku sprawiają, że muffinki są niesamowicie smaczne.

Ciasto jest lekkie, a zarazem wilgotne i rozpływające się w ustach. Do tego polewa czekoladowa na wierzchu i śliwka sprawiają, że muffinki są bombą czekoladową.

Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga użycia miksera. Wystarczy mokre składniki dodać do suchych i wymieszać.

Muffinki czekoladowe ze śliwką w sezonie jesiennym i zimowych to hit.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na muffinki.

muffinki czekoladowe

MUFFINKI CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKĄ

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej np. inka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki gorącego mleka
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady
  • ok. 80 g posiekanych suszonych śliwek

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 70 g gorzkiej czekolady

 

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Z przepisu upieczesz ok. 10-12 muffinek.
Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, kawą zbożową, cynamonem oraz kakao. Gorące mleko łączymy z olejem, cukrem, wanilią, kwaśną śmietaną i jajkiem. Mieszamy tylko do połączenia i dodajemy do suchych składników. Szpatułką lub łyżką mieszamy na jednolite ciasto. Na koniec mieszamy z kropelkami czekoladowymi i śliwkami. Wykładamy do foremek, wypełniając 3/4 objętości. Pieczemy w temp. 175 C przez ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę mocno podgrzewamy i mieszamy z czekoladą do rozpuszczenia. Po łyżeczce wykładamy na każdą muffinkę dekorując suszoną śliwką.

muffinki-czekoladowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można upiec ciasto w tradycyjnej podłużnej formie do babki? Wtedy powkładać śliwki od góry wzdłuż?

  2. Wow! Na pewno spróbuję. Kawa zbożowa musi dawać fajny posmak ????

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x