Znajdź swój przepis

Muffinki dyniowe z serem

16 października, 2024

Muffinki dyniowe z serem i lukrem na wierzchu. Cudowne, wilgotne z pysznym nadzieniem z kremowego serka i puree dyniowym.

Puree z dyni możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

Najlepsza i najbardziej pomarańczowa po upieczeniu będzie dynia hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki.

Muffinki po upieczeniu są niesamowicie wilgotne, słodkie i długo zachowują swoją świeżość.

Do nadzienia możesz użyć serka Philadelphia, Twój smak, ricotta lub dodać zmielony twaróg.

REKLAMA:

Po upieczeniu ciasto w połączeniu z nadzieniem dajemy niesamowicie pyszny efekt.

Na wierzch muffinek polecam odrobinę lukru cytrynowego lub oprószyć cukrem pudrem.

Koniecznie warto w sezonie jesiennym wypróbować ten przepis.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE

CHLEBEK DYNIOWY NA JOGURCIE

CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI

REKLAMA:
muffinki dyniowe

MUFFINKI DYNIOWE Z SEREM

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 12 muffinek

CIASTO DYNIOWE

  • 1 szklanka puree z dyni – PRZEPIS
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

NADZIENIE SEROWE

  • 150 g serka kremowego np. Philadelphia lub Twój smak
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mleka

DODATKOWO

  • 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Foremki na muffinki wykładamy papilotkami lub używamy silikonowej.

Puree z dyni przekładamy do miseczki i dodajemy jajka, cukier oraz cukier waniliowy, roztopione masło i mieszamy trzepaczką do połączenia. Do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz dodajemy szczyptę soli. Mieszamy łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia (nie dłużej). Ciasto wykładamy do 3/4 wysokości papilotki.

Serek mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, mąką oraz mlekiem. Wykładamy do woreczka cukierniczego i odcinamy końcówkę i na środku każdej muffinki wykonujemy nieduże kleksy serowe lub wykładamy po łyżeczce nadzienia na środek muffinki.

Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy, następnie mieszamy przesiany cukier puder z łyżeczką soku z cytryny i mieszamy, aż powstanie płynny lukier. Jeśli jest za gęsty można dodać odrobinę wody. Wierzch babeczek smarujemy cienką warstwą.

ZOBACZ: PRZEPISY NA CIASTA Z DYNIĄ

muffinki dyniowe
muffinki dyniowe

Dołącz do dyskusji

  1. Przepyszne muffinki. Wyszło mi 11 muffinek, ale pewnie dlatego, że miałam gęste puree z dyni. Muffinek nie polewałam lukrem, były pyszne i bez niego <3

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij