Muffinki dyniowe z serem i lukrem na wierzchu. Cudowne, wilgotne z pysznym nadzieniem z kremowego serka i puree dyniowym.
Puree z dyni możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Najlepsza i najbardziej pomarańczowa po upieczeniu będzie dynia hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki.
Muffinki po upieczeniu są niesamowicie wilgotne, słodkie i długo zachowują swoją świeżość.
Do nadzienia możesz użyć serka Philadelphia, Twój smak, ricotta lub dodać zmielony twaróg.
Po upieczeniu ciasto w połączeniu z nadzieniem dajemy niesamowicie pyszny efekt.
Na wierzch muffinek polecam odrobinę lukru cytrynowego lub oprószyć cukrem pudrem.
Koniecznie warto w sezonie jesiennym wypróbować ten przepis.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

MUFFINKI DYNIOWE Z SEREM
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12 muffinek
CIASTO DYNIOWE
- 1 szklanka puree z dyni – PRZEPIS
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 60 g roztopionego masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
NADZIENIE SEROWE
- 150 g serka kremowego np. Philadelphia lub Twój smak
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mleka
DODATKOWO
- 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Foremki na muffinki wykładamy papilotkami lub używamy silikonowej.
Puree z dyni przekładamy do miseczki i dodajemy jajka, cukier oraz cukier waniliowy, roztopione masło i mieszamy trzepaczką do połączenia. Do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz dodajemy szczyptę soli. Mieszamy łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia (nie dłużej). Ciasto wykładamy do 3/4 wysokości papilotki.
Serek mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, mąką oraz mlekiem. Wykładamy do woreczka cukierniczego i odcinamy końcówkę i na środku każdej muffinki wykonujemy nieduże kleksy serowe lub wykładamy po łyżeczce nadzienia na środek muffinki.
Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy, następnie mieszamy przesiany cukier puder z łyżeczką soku z cytryny i mieszamy, aż powstanie płynny lukier. Jeśli jest za gęsty można dodać odrobinę wody. Wierzch babeczek smarujemy cienką warstwą.
ZOBACZ: PRZEPISY NA CIASTA Z DYNIĄ


Przepyszne muffinki. Wyszło mi 11 muffinek, ale pewnie dlatego, że miałam gęste puree z dyni. Muffinek nie polewałam lukrem, były pyszne i bez niego <3
Dziękuję :)