Muffinki jogurtowe z jabłkami z tego przepisu bardzo zaskoczyły mnie swoim smakiem. Przypominały sernik z jabłkami lub placuszki serowe. Bardzo delikatne ciasto, pulchne, lekko wilgotne. Przepis do wykonania w kilka chwil. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 14 muffinek
- 250 g jabłek (najlepiej lekko kwaśnych )
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 jajko
- 125 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 80 ml oleju
- 250 g jogurtu naturalnego
Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę, następnie skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajko lekko rozbijamy i mieszamy razem z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, jogurtem. Dodajemy suche składniki i łączmy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i ponownie mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30 min. Po upieczeniu zostawiamy w zamkniętym piekarniku na 15 min. i dopiero po tym czasie wyciągamy. Smacznego.
Idealne na niedzielny podwieczorek ???????????? https://uploads.disquscdn.com/images/2a003e4caf62edc7b3e6d969a6c7275f37176b079874b6ea250a2339d464820d.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/fe2f4ea8f6edfe5d88774ba5aa08f670aaa612210ab64feb8ca812d809615b37.jpg
Bardzo dobre, sprawdzony przepis :))