Znajdź swój przepis

Muffinki jogurtowe z jabłkami

16 października, 2012

Muffinki jogurtowe z jabłkami z tego przepisu bardzo zaskoczyły mnie swoim smakiem. Przypominały sernik z jabłkami lub placuszki serowe. Bardzo delikatne ciasto, pulchne, lekko wilgotne. Przepis do wykonania w kilka chwil. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 14 muffinek

  • 250 g jabłek (najlepiej lekko kwaśnych )
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 80 ml oleju
  • 250 g jogurtu naturalnego

Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę, następnie skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajko lekko rozbijamy i mieszamy razem z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, jogurtem. Dodajemy suche składniki i łączmy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i ponownie mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30 min. Po upieczeniu zostawiamy w zamkniętym piekarniku na 15 min. i dopiero po tym czasie wyciągamy. Smacznego.

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. Bardzo dobre, sprawdzony przepis :))

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij