Muffinki jogurtowe z jabłkami


Muffinki jogurtowe z jabłkami i kruszonką to prosty i szybko w wykonaniu przepis. Wilgotne ciasto, lekko kwaśne owoce i do tego chrupiącą kruszonka.

Muffinki jogurtowe z jabłkami możesz wykonać również z innymi owocami. Poza sezonem użyj owoców mrożonych, wcześniej ich nie rozmrażaj.

Składniki na babeczki wystarczy połączyć za pomocą łyżki lub szpatułki. Nie trzeba miksować ciasta. Składniki powinny być w temp. pokojowej, aby uniknąć zakalca.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.

Muffinki jogurtowe

MUFFINKI JOGURTOWE Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI NA MUFFINKI:

ILOŚĆ: ok. 12 babeczek

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 50 g masła, zimnego
  • 3 łyżki cukru np. brązowego

DODATKOWO:

  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Następnie obsypujemy cynamonem i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt, olej oraz suche składniki tylko do połączenia. Wykładamy do papilotek do połowy wysokości. Układamy na wierzchu jabłka. Mąkę na kruszonkę mieszamy z cukrem. Dodajemy kawałki zimnego masła i szybko rozdrabniamy palcami, aż powstaną grudki. Obsypujemy kruszonką jabłka. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min do tzw. suchego patyczka.

Muffinki jogurtowe

wydrukuj teraz