Muffinki z borówkami jak ze Starbucks to przepyszne, leciutkie i puszyste babeczki z owocami. Przepis bez użycia miksera.
Muffinki są niesamowicie wilgotne dzięki dodaniu do ciasta mleka, oleju i jogurtu.
Babeczki mają lekko cytrynowy posmak, który jeszcze bardziej nadaje orzeźwiający posmak.
Wierzch możesz oprószyć cukrem pudrem, oblać lukrem lub dodać kruszonkę.
Muffinki długo zachowują swoją świeżość i będą doskonałe na deser.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO CYTRYNOWE JAK ZE STARBUCKS

MUFFINKI Z BORÓWKAMI JAK ZE STARBUCKS
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 12 muffinek
- 2 szklanki borówek
- 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 220 g cukru
- 250 ml mleka o temp. pokojowej
- 125 ml jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 125 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
- sok z połowy cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- 270 g mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
* 1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami.
Jajko mieszamy trzepaczką z cukrem, mlekiem, jogurtem, olejem i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz szczyptę soli. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, proszek oraz sodę. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Na koniec dodajemy 1 i 1/2 szklanki borówek i mieszamy łyżką.
Wypełniamy prawie po brzegi ciastem foremki papierowe. Na wierzch dajemy kilka borówek i opcjonalnie obsypujemy lekko cukrem.
Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 30 – 35 minut do zarumienienia wierzchu muffinek.



Pyszne mięciutkie i wilgotne babeczki, robiłam z mrożonych borówek i super wyszły 😋🧁
Dziękuję :)