Znajdź swój przepis

Muffinki z borówkami

11 maja, 2021

Muffinki z borówkami pod chrupiącą kruszonką. Prosty przepis, szybkie wykonanie i niesamowity smak muffinek.

Ciasto z borówkami z tego przepisu jest genialne. Wilgotne dzięki śmietanie, nie za lekkie i nie za ciężkie. W środku soczyste borówki, które fajnie przełamują smak. Całość przykryta cynamonową kruszonką.

Mój ulubiony przepis na muffinki z borówkami, który możesz wykonać także z innymi owocami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.

muffinki z borówkami

MUFFINKI Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI NA MUFFINKI

ILOŚĆ: 8 babeczek

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka duże, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 200 g borówek, świeżych

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 100 g masła, roztopionego
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem i sodą. Jajka mieszamy razem z cukrem, śmietaną, olejem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia (możesz użyć na chwilkę miksera na najniższych obrotach). Na koniec dodajemy borówki i ponownie mieszamy.
Do roztopionego masła dodajemy mąkę, cukier oraz cynamon i mieszamy, aż do powstania grudek. Ciasto wykładamy do 2/3 wysokości foremek i oprószamy wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min do zarumienienia i suchego patyczka.

muffinki z borówkami muffinki z borówkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Pyszne 😄😄

  2. Ta kruszonka jest niezwykle apetyczna :-)

  3. Są przepyszne! Ale moim zdaniem najlepsze są kiedy się piecze około 20 minut

  4. Wyszły pyszne :)

  5. Czy zamiast borówek można dodać mrożone maliny?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  6. Angelika says:

    Upiekę na 100% ale ja mam inne pytanie. Czy to są podstawki, wyglądają jak ze słomy. Gdzie kupię?

    1. aneta Autor says:

      w home&you :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x