Zawsze nosił przy sobie zapalniczkę i papierosy. W szafce wszystkie ubrania poskładane w kostkę. W szafie wiszą ulubione spodnie, każde wyprasowane w kant. Obok kolorowe krawaty z czasów 90-tych. Wtedy modne były pstrokate … dzisiaj wyszły już z użycia. W świecie czarno-białym kolory przestały nam odpowiadać … jarmarczna przaśność to dobre na wsi.
Uwielbiał prać i prasować choć to dla mężczyzny nie powód do dumy. Godzinami potrafił oglądać telewizje. Pamiętam wieczory z jego ulubionym „Strażnikiem Teksasu”, którego grał Chuck Norris i moją małą głowę opartą na jego klatce. Co raz unosiła się i opadała … a dziś już bez oznak życia.
Ciągle w fotelu. O nic nie prosi niczego nie chce … spoglądam dziś w tamta stronę i widzę tylko pustkę. Czasami żył jak cień, schowany ze swoimi problemami, jakby przygotowany na ostateczność. Powtarzał że wszystkich nas to czeka.
Dziś już tak nie mówi bo tam już jest. Jak cicho żył tak cicho odszedł. Bez bólu, bez czekania, wyszedł i nie wrócił.
Nie ważny był On … ludzie dookoła to się liczyło. Nie ważne, że cierpiał w ukryciu, istotne było kto ma jakaś sprawę do załatwienia i komu można pomóc. Tak, za często żył życiem innych.
Ostatnie spotkanie … przyniósł mi dużą porcję pozbieranych ściereczek kuchennych. Uprane, uprasowane, złożone w kostkę tworzyły niezłą piramidkę ” zobacz, ile nazbierałem weź sobie, które chcesz do zdjęć …”
„That life is grand in all its shapes, Whether it gives, whether it takes…”
MUFFINKI
Z
DYNIĄ
ILOŚĆ:
ok.
12
muffinek,
dużych
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub dyniowego mixu
- 1 1/4 szklanki puree z dyni
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 85 g masła lub margaryny
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( ew. esencji )
- 3/4 łyżeczki soli
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( ew. esencji )
Wszystkie
składniki
powinny
mieć
temp.
pokojową.
Do
miseczki
przesiewamy
mąkę
razem
z
proszkiem
do
pieczenia,
sodą,
cynamonem,
przyprawami
do
piernika
oraz
solą.
W
oddzielnym
naczyniu
mieszamy
puree
z
dyni
oraz
jogurt.
W
kolejnej
miseczce
miksujemy
masło,
następnie
dodajemy
łyżkę
oleju
oraz
cukier.
Miksujemy
około
3-4
minut.
Na
koniec
mieszamy
z
pozostałym
olejem
oraz
dodajemy
po
jednym
jajku,
cały
czas
miksując.
Dodajemy
ekstrakt
z
wanilii
i
chwilę
mieszamy.
Do
masła
dodajemy
w
trzech
partiach
suche
składniki
naprzemiennie
z
miksturą
jogurtowo-dyniową,
mieszając
dużą
łyżką
tylko
do
połączenia.
Duże papilotki wkładamy do formy na muffinki i napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 205 C przez 15-20 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu muffinki studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 10 min.
Przesiany cukier puder łączymy z mlekiem oraz wanilią. Polewamy muffinki lub zatapiamy ich wierzch. Zostawiamy do stężenia.
Komentarze
muffinki wyszły przepyszne!
z tego przepisu wyszło mi 18 średnich muffinek
dałam tylko łyżeczkę proszku do pieczenia, a i tak pięknie wyrosły
Zapisuję przepis, bo jest GENIALNY!
Muffinki bardzo dobre, choć spodziewałam się poczuć troszkę dyni, która jest tutaj w ogóle nie wyczuwalna. Smakują pierniczkowo
Bardzo dobre, pachnące i mięciutkie! Polecam przepis :))
ciekawy przepis i piękne zdjęcia
bardzo lubie nowa forme bloga!! nie tylko food ale tez food for thought
tak trzymaj, pozdrawiam serdecznie!!! amuffinki wygladaja rewelacyjnie!!!
Dziękuję Ci bardzo za tak miły komentarz