Muffinki z jabłkami, orzechami i cynamonem z cukrową posypką na wierzchu. Leciutkie, puszyste z dużymi kawałkami jabłek w środku.
Muffinki są niesamowicie wilgotne, dzięki dodaniu jogurtu naturalnego i oleju. Słodziutkie z dodatkiem miodu.
Na wierzchu chrupiąca posypka cukrowa oraz zapieczone orzechy np. laskowe lub włoskie. Jeśli nie chcesz na wierzchu posypki zamień ją na odrobinę kruszonki.
Domowe muffiny z jabłkami smakują jak mini szarlotki. Idealne na jesienny wypiek do rozgrzewającej herbatki.
Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga użycia miksera.
Ważne, aby nie mieszać ciasta zbyt długo. Podczas mieszania mogą być nawet małe grudki, nie wpłynie to na smak. Ciasto będzie mega puszyste i leciutkie.
Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu i wystudzeniu. Świeżutkie, aromatyczne z soczystymi owocami.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO SUŁTANA
MUFFINKI Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12 babeczek
CIASTO
- 2 średnie jabłka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 100 g cukru
- 100 g płynnego miodu
- 50 ml jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 120 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
- 220 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
POSYPKA
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki orzechów laskowych (bez skórki) lub włoskich
PRZYGOTOWANIE:
Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Cukier na posypkę mieszamy z cynamonem. Orzechy siekamy.
Jajka mieszamy trzepaczką razem z cukrem, miodem, jogurtem i olejem. Do miseczki przesiewamy mąkę razem z proszkiem, sodą i cynamonem. Mieszamy trzepaczką tylko do połączenia (mogą być małe grudki). Na koniec dodajemy jabłka i mieszamy tylko do połączenia.
Ciasto wykładamy do 3/4 wysokości foremki, obsypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i obsypujemy orzechami. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 20 – 25 minut do zarumienienia i suchego patyczka.
ZOBACZ: WIĘCEJ PRZEPISÓW Z JABŁKAMI