Znajdź swój przepis

Muffinki z jabłkami

3 listopada, 2024

Muffinki z jabłkami, orzechami i cynamonem z cukrową posypką na wierzchu. Leciutkie, puszyste z dużymi kawałkami jabłek w środku.

Muffinki są niesamowicie wilgotne, dzięki dodaniu jogurtu naturalnego i oleju. Słodziutkie z dodatkiem miodu.

Na wierzchu chrupiąca posypka cukrowa oraz zapieczone orzechy np. laskowe lub włoskie. Jeśli nie chcesz na wierzchu posypki zamień ją na odrobinę kruszonki.

Domowe muffiny z jabłkami smakują jak mini szarlotki. Idealne na jesienny wypiek do rozgrzewającej herbatki.

Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga użycia miksera.

REKLAMA:

Ważne, aby nie mieszać ciasta zbyt długo. Podczas mieszania mogą być nawet małe grudki, nie wpłynie to na smak. Ciasto będzie mega puszyste i leciutkie.

Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu i wystudzeniu. Świeżutkie, aromatyczne z soczystymi owocami.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BANANOWE CIASTO CZEKOLADOWE

CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI

CIASTO SUŁTANA

muffiny z jabłkami

MUFFINKI Z JABŁKAMI

REKLAMA:

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 12 babeczek

CIASTO

  • 2 średnie jabłka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 100 g cukru
  • 100 g płynnego miodu
  • 50 ml jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
  • 120 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 220 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

POSYPKA

  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych (bez skórki) lub włoskich

PRZYGOTOWANIE:

Formę na muffinki wykładamy papilotkami.

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Cukier na posypkę mieszamy z cynamonem. Orzechy siekamy.

Jajka mieszamy trzepaczką razem z cukrem, miodem, jogurtem i olejem. Do miseczki przesiewamy mąkę razem z proszkiem, sodą i cynamonem. Mieszamy trzepaczką tylko do połączenia (mogą być małe grudki). Na koniec dodajemy jabłka i mieszamy tylko do połączenia.

Ciasto wykładamy do 3/4 wysokości foremki, obsypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i obsypujemy orzechami. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 20 – 25 minut do zarumienienia i suchego patyczka.

ZOBACZ: WIĘCEJ PRZEPISÓW Z JABŁKAMI

muffiny z jabłkami
muffinki z jabłkami i orzechami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij