Najlepszy przepis na muffinki z jabłkami i kruszonką. Duża ilość jabłek, chrupiąca kruszonka i wilgotne ciasto, czyli idealne muffinki.
Sekretem delikatnego i wilgotnego ciasta jest użycie maślanki lub kefiru i nie mieszanie zbyt długo ciasta. Im mniej mieszamy to ciasto lepiej wyrośnie i będzie bardziej puszyste.
Do muffinek możesz użyć lekko kwaśnych jabłek, wtedy będzie fajny kontrast ze słodką kruszonką. Jabłka można oprószyć cynamonem i dopiero dodać do ciasta.
Muffinki z jabłkami i kruszonką to jeden z tych jesiennych wypieków, które każdego roku goszczą u nas w domu. Szybkie, proste i do tego te babeczki są niesamowite w smaku.
Na blogu znajdziesz przepis na jogurtowe muffinki z jabłkami.
MUFFINKI Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12 – 14 muffinek
KRUSZONKA
- 100 g mąki tortowej
- 80 g cukru
- 70 g masła, zimnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
CIASTO
- 115 g masła o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki kefiru/ maślanki o temp. pokojowej
- skórka otarta z cytryny
- 360 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 2 średnie jabłka
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Mąkę na kruszonkę mieszamy z cukrem i cynamonem. Dodajemy kawałki zimnego masła i szybko wyrabiamy palcami, aż powstanie kruszonka. Przykrywamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta do lodówki.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub używamy formy silikonowej. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem przez ok. 5 minut na jasną masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy stopniowo maślankę oraz skórkę z cytryny. Mąkę przesiewamy wprost do miski razem z proszkiem, cynamonem i dodajemy sól. Mieszamy szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia składników (nie dłużej). Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy ciasto do papilotek wypełniając foremkę do 3/4 wysokości. Obsypujemy wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu.