Znajdź swój przepis

Muffinki z jabłkami i kruszonką

20 października, 2022

Najlepszy przepis na muffinki z jabłkami i kruszonką. Duża ilość jabłek, chrupiąca kruszonka i wilgotne ciasto, czyli idealne muffinki.

Sekretem delikatnego i wilgotnego ciasta jest użycie maślanki lub kefiru i nie mieszanie zbyt długo ciasta. Im mniej mieszamy to ciasto lepiej wyrośnie i będzie bardziej puszyste.

Do muffinek możesz użyć lekko kwaśnych jabłek, wtedy będzie fajny kontrast ze słodką kruszonką. Jabłka można oprószyć cynamonem i dopiero dodać do ciasta.

Muffinki z jabłkami i kruszonką to jeden z tych jesiennych wypieków, które każdego roku goszczą u nas w domu. Szybkie, proste i do tego te babeczki są niesamowite w smaku.

Na blogu znajdziesz przepis na jogurtowe muffinki z jabłkami.

Muffinki z jabłkami

MUFFINKI Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 12 – 14 muffinek

KRUSZONKA

  • 100 g mąki tortowej
  • 80 g cukru
  • 70 g masła, zimnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

CIASTO

  • 115 g masła o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki kefiru/ maślanki o temp. pokojowej
  • skórka otarta z cytryny
  • 360 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 średnie jabłka

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Mąkę na kruszonkę mieszamy z cukrem i cynamonem. Dodajemy kawałki zimnego masła i szybko wyrabiamy palcami, aż powstanie kruszonka. Przykrywamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta do lodówki.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub używamy formy silikonowej. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem przez ok. 5 minut na jasną masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy stopniowo maślankę oraz skórkę z cytryny. Mąkę przesiewamy wprost do miski razem z proszkiem, cynamonem i dodajemy sól. Mieszamy szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia składników (nie dłużej). Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy ciasto do papilotek wypełniając foremkę do 3/4 wysokości. Obsypujemy wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu.

Muffinki z jabłkami Muffinki z jabłkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x