Odkrycie szpinaku na słodko sprawiło, że mam chęć dorzucać go do większości przepisów. Zaczęło się od ciasta leśny mech i w tym momencie ciągle myślę do czego jeszcze można go dodać. Muffinki ze szpinakiem są słodkie, a krem bardzo delikatny z nutą serową.
Fajnie jeśli na wierzch dodasz jakiś owoc np. truskawki, granat, maliny. Lekko kwaśne będą w sam raz.
Uwaga: koniecznie zrób babeczki ze świeżych liści szpinaku. Mają wtedy cudowną barwę i kojarzą się od razu z wiosną.
Przepis jest banalny i jeśli tylko chcesz możesz krem w dowolny sposób wycisnąć na babeczki.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na słodkie wypieki ze szpinakiem i nie tylko.
BABECZKI ZE SZPINAKIEM I KREMEM ŚMIETANKOWYM – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA BABECZKI:
ILOŚĆ: ok. 9 sztuk
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1 duża garść świeżego szpinaku w liściach
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 50 g serka śmietankowego np. Philadelphia
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru, czubata
DODATKOWO:
- 3-4 truskawki pokrojone na kawałki
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól. Szpinak myjemy i przekładamy do blendera razem z olejem. Miksujemy, aż masa będzie bardzo dobrze rozdrobniona. Jajka miksujemy razem z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy powoli sok z cytryny i rozdrobniony szpinak. Cały czas miksując dodajemy w trzech partiach suche składniki. Miksujemy tylko do połączenie nie dłużej. Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub używamy silikonowej. Wykładamy surowe ciasto do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy w formie przez 15 min, następnie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Serek oraz kremówkę przekładamy do miseczki. Miksujemy, aż masa zacznie mocno gęstnieć. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Krem wkładamy do woreczka cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Na każdej babeczce robimy niewielkie kleksy wkładając w środek cząstkę truskawki.
Czy krem wytrzyma kilka godzin na tej babeczce w witrynie chłodniczej?
tak :)
wyszło apetycznie ale z owocem granatu czysta poezja smaku
Dzieki :)
Jesteś Królową Szpinaku :-) Uwielbiam <3
Haha dzięki :)