Muffiny owsiane z czekoladą, bananem i masłem orzechowym. Zdrowy, pyszny i błyskawiczny przepis gotowy w kilka minut.
Muffinki to świetny pomysł na szybki deser, drugie śniadanie lub podwieczorek dla dzieci.
Na wierzch muffinek możesz dodać kawałki czekolady, banany lub inne owoce lub po prostu po upieczeniu oblać czekoladą.
Babeczki są sycące, wilgotne z nutką masła orzechowego i cynamonu.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SERNIK Z KWAŚNEJ ŚMIETANY BEZ SERA
MUFFINKI CZEKOLADOWE NA KEFIRZE
CIASTO TWAROGOWE Z TRUSKAWKAMI

MUFFINY OWSIANE Z CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 10 – 12 muffinek
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych np. górskich
- 2 nieduże banany
- 4 łyżki płynnego miodu
- 3/4 szklanki mleka
- 2 pełne łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 szklanki kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami do pieczenia lub używamy silikonowej formy.
Wszystkie składniki oprócz kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady przekładamy do blendera kielichowego lub ręcznego i miksujemy na jednolitą masę.
Wykładamy prawie do pełna papilotek i obsypujemy czekoladą.
Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut. Studzimy, wierzch możemy oblać polewą czekoladą.


Bez jajek? I czy mogą być płatki błyskawiczne
Tak i tak :) Pozdrawiam
Czy można upiec je bez masła orzechowego?
W tym przepisie lepiej dodać masło. Polecam też ten przepis: https://ilovebake.pl/przepis/owsiane-muffinki-z-truskawkami
Są pyszne, bardzo szybko się je robi. Polecam