Znajdź swój przepis

Murzynek królewski

27 września, 2024

Murzynek królewski to pyszne ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym i warstwą porzeczkową. Przepyszne połączenie w jednym przepisie.

Ciasto czekoladowe z dużą ilością kakao jest wilgotne, mięsiste i do tego idealne do przełożenia kremem.

Nie trzeba niczym nasączać, ciasto jest na tyle wilgotne dzięki dodaniu mleka i oleju.

Krem z dodatkiem masła i serka śmietankowego jest niesamowity, lekki i kremowy.

Masło jak i serek powinien być w temp. pokojowej, aby krem nie zwarzył się podczas miksowania.

REKLAMA:

Warstwa porzeczkowa to równie pyszne połączenie, które ma lekko kwaśną nutkę. Idealnie pasuje do czekolady i kremu.

Warstwy doskonale się uzupełniają tworząc cudowną i niebanalną kompozycję smaków.

Ciasto będzie doskonałe na uroczystości, święta lub rodzinne spotkania.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO CZEKOLADOWE Z DŻEMEM

PROSTE CIASTO DYNIOWE

MURZYNEK NA JOGURCIE

REKLAMA:
murzynek

MURZYNEK KRÓLEWSKI

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 160 g cukru
  • 125 ml mleka o temp. pokojowej
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 250 g mąki tortowej
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

KREM ŚMIETANKOWY

  • 200 g masła o temp. pokojowej
  • 350 g serka kremowego np. Philadelphia lub Twój smak
  • 4 – 5 łyżek cukru pudru

WARSTWA PORZECZKOWA

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g serka mascarpone
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 40 g gorzkiej czekolady lub deserowej

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 5 – 8 minut). Następnie wlewamy mleko oraz olek i mieszamy trzepaczką do połączenia. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz dodajemy szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką tylko do połączenia (nie dłużej). Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasto zostawiamy do ostygnięcia, następnie przekrawamy na dwie części.

Miękkie masło miksujemy przez 2 -3 minuty, następnie dodajemy po łyżce serek oraz przesiany cukier puder. Krem wykładamy na spód ciasta i przykrywamy drugą częścią.

Żelatynę mieszamy z wodą i zostawiamy do napęcznienia ( 2 – 3 minuty). Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem. Dodajemy po łyżce dżem oraz rozpuszczoną żelatynę. Jeśli krem jest za mało słodki można dodać odrobinę cukru pudru. Krem wykładamy na warstwę ciasta. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc.

Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę przekładamy do woreczka cukierniczego, którego koniec lekko przecinamy. Na górę ciasta wyciskamy dekoracyjne esy – floresy z czekolady.

ZAINSPIRUJ SIĘ INNYMI PRZEPISAMI NA CIASTA CZEKOLADOWE

murzynek
murzynek królewski

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij