Murzynek z jogurtem naturalnym i polewą to pyszny i prosty przepis na ciasto czekoladowe. Błyskawiczny i zdrowy wypiek, który przygotujesz z kilku składników.
Do ciasta można dodać posiekane orzechy, rodzynki lub suszoną żurawinę.
Murzynek po upieczeniu i wystudzeniu można przekroić i przełożyć kremem maślanym lub powidłami śliwkowymi.
Cudowne, aromatyczne ciasto na jogurcie z dużą ilością kakao będzie doskonałe do kubka herbaty lub aromatycznej kawy.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KARMELEM
MURZYNEK Z JOGURTEM
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 250 ml jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 80 g roztopione masła
- 220 g mąki tortowej
- 35 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
POLEWA
- 50 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 10 x 20 cm lub nieco większą formę wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Jogurt naturalny mieszamy z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym oraz roztopionym masłem. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszały trzepaczką lub szpatułką tylko do połączenia składników (nie dłużej). Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 45 – 55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy w formie.
Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy, aż do rozpuszczenia składników i oblewamy wierzch ciasta. Zostawiamy do stężenia na ok. 15 minut i kroimy na kawałki.