Przepyszny murzynek z wiśniami i malinami o niesamowicie wilgotnej i lekkiej konsystencji z dużą ilością kakao. Doskonały do przygotowania z owocami letnimi.
Murzynek jest bardzo lekki, puszysty a sam przepis prosty w przygotowaniu.
Ciasto możesz wykonać poza sezonem z owocami mrożonymi, których wcześniej nie musisz rozmrażać. Wiśnie i maliny możesz zastąpić np. borówkami, jagodami lub użyć samych wiśnie.
Uwielbiam ten przepis na murzynek z wiśniami i malinami. Jest szybki, prosty i do tego niesamowicie smaczny. Wierzch możesz oblać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
MURZYNEK Z WIŚNIAMI I MALINAMI
SKŁADNIKI:
- 130 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki kakao
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki czubate konfitury lub dżemu wiśniowego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 2 szklanki wydrylowanych wiśnie świeżych lub mrożonych
- ok. 1 szklanka malin
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę
o
wymiarach
25
x
35
cm
lun
nieco
mniejszą
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Masło
przekładamy
do
rondelka
razem
z
cukrem,
cukrem
waniliowym,
mlekiem
i
kakao.
Podgrzewamy
do
roztopienia
i
zagotowania
składników,
następnie
zdejmujemy
z
ognia
i
odstawiamy
do
ostygnięcia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
sodą,
proszkiem
i
cynamonem.
Do
wystudzonej
masy
czekoladowej
dodajemy
żółtka
i
mieszamy
trzepaczką.
Następnie
suche
składniki
oraz
konfiturę
i
ponownie
mieszamy
do
połączenia.
Białka
ze
szczyptą
soli
miksujemy
na
sztywną
pianę.
Dodajemy
do
masy
czekoladowej
i
bardzo
delikatnie
mieszamy
łyżką
lub
szpatułka.
Ciasto
wykładamy
do
formy
i
układamy
na
wierzchu
owoce.
Pieczemy
w
temp.
175ºC
przez
ok.
40
–
50
minut
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
możemy
wierzch
oprószyć
cukrem
pudrem
lub
posmarować
polewą
czekoladową.