Patera na tort powinna być nie tylko estetyczna, ale przede wszystkim trwała i funkcjonalna. Ma to duże znaczenie w restauracjach, cukierniach czy kawiarniach, gdzie liczy się efektowne podanie deserów. Na rynku spotkać się można obecnie z paterami wykonanymi z różnego rodzaju materiałów. Każdy ma swoje wady i zalety. Co warto na ten temat wiedzieć?
Szklana patera na tort – elegancja i ekspozycja
Sporą popularnością cieszą się od lat szklane patery na tort. Rzeczywiście prezentują się niezwykle elegancko i przy okazji dobrze eksponują wypieki. Stanowią idealny wybór na uroczystości różnego typu. Szkło jest lekkie i transparentne, co podkreśla ładny wygląd tortu. To materiał odporny na zarysowania, ale niestety bywa też kruchy. Trzeba więc uważać w czasie jego przenoszenia czy mycia.
Stal nierdzewna – funkcjonalność i odporność
Ciekawą propozycją może być również patera na tort wykonana ze stali nierdzewnej. Materiał ten jest niewątpliwie bardzo trwały, solidny i odporny na uszkodzenia mechaniczne. Sprawdza się doskonale w lokalach gastronomicznych o dużym natężeniu pracy. Z drugiej strony zdaniem wielu osób patery stalowe są nieciekawe pod względem wizualnym. Trzeba jednak przyznać, że w przypadku aranżacji nowoczesnych wypadają doskonale. Stal jest poza tym łatwa w utrzymaniu w czystości i bezpieczna dla żywności.
Tworzywa sztuczne – lekkość i wygoda
Znowu do łask wracają patery na tort wykonane z tworzyw sztucznych np. z polipropylenu lub melaminy. Wbrew pozorom mają one sporo zalet. Cechuje je odporność na uszkodzenia oraz lekkość. Nie sprawiają większych problemów w transporcie. Są cenione na rynku przez firmy cateringowe i organizatorów imprez plenerowych z uwagi na swoją praktyczność. Wizualnie wypadają gorzej od pater szklanych, ale są za to bardzo funkcjonalne.
Ceramika i porcelana – styl i klasyka
Na końcu nie można zapominać o klasyce, a więc o paterach na tort ceramicznych i porcelanowych. Mimo upływu lat ceramika to wciąż popularny wybór do wielu domów i kawiarni. Z kolei porcelana jest ciężka, stabilna i zapewnia odpowiednią temperaturę. Bywa jednak krucha. Trzeba więc z nią obchodzić się bardzo delikatnie.
Podczas zakupu patery na tort, warto zastanowić się przede wszystkim nad jej przeznaczeniem – kiedy będzie wykorzystywana, jak często i czym powinna się charakteryzować. Wybór na rynku jest na tyle szeroki, że z pewnością każdy bez problemu znajdzie produkt odpowiedni dla siebie.
Wpis sponsorowany