Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka kruche

Najlepszy przepis na najbardziej kruche ciastka maślane

Kwiecień 15, 2015 , 2057576 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Kruche ciastka z tego przepisu są najlepsze jakie jadłam do tej pory. Bardzo delikatne, maślane i rozpływające się w ustach.

Mąka krupczatka to sekret niesamowicie kruchych wypieków. Taki prosty składnik, a ostatnio zapomniany i mało używany w kuchni do wykonania kruchych ciast i ciastek. Mąka krupczatka to nie jakiś egzotyczny ptak wśród przeróżnych rodzai mąk na rynku. To stara i tradycyjna mąką i można ją dostać w większości dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych. Jest bardziej sucha, sypka i przypomina mi zmieloną kaszkę mannę. Przez co wypieki z nią są bardziej kruche od innych.

Drugim ważnym składnikiem jest masło. Masło, a nie margaryna. Do tego przepisu nie waż się dodawać gorszego tłuszczu.

Ciasteczka nie są przesłodzone i na pewno są mniej słodkie niż te ze sklepu. Jeśli lubisz mocno słodkie dodaj więcej cukru pudru. Dla mnie ta wersja bardzo smakowała, a to ze względu na to, że takich mniej słodkich ciastek można zjeść więcej.

Ciasteczka są lekkie, kruche, rozpływają się w ustach i doskonale nadają się do szklanki mleka lub kubka herbaty. Przypominają mi piaskową konsystencję. Mogą leżeć w pojemniku nawet przez tydzień.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na kruche ciasteczka.

kruche-ciastka-przepis-6

KRUCHE CIASTKA MAŚLANE

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 40 ciastek

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Masło, żółtka i śmietana powinny być prosto z lodówki. Jeśli mamy malakser wkładamy wszystkie składniki i rozdrabniamy, aż uzyskamy ziarnistą konsystencję. Wyjmujemy ciasto chwilę zagniatamy i owijamy folią. wkładamy na 2-3 godz. do lodówki.  Jeśli nie mamy malaksera: mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie i dodajemy posiekane na drobno zimne masło. Siekamy nożem szybko, aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko siekamy nożem i następnie zagniatamy, aż ciasto będzie w miarę jednolite. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto przez folię spożywczą na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremkami do ciastek o śr. 6-7 cm (podczas pieczenia robią się trochę mniejsze). Pieczemy w temp. 200 C przez około 10-12 min do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniku.

kruche-ciastka-przepis-5

kruche-ciastka-przepis-4

kruche-ciastka-przepis-2

kruche-ciastka-przepis-1

Komentarze

  • Odpowiedz Ben Kwiecień 18, 2015 at 16:42

    upiekłem przed chwilą.PYSZNE!naturalne,maślane,bez chemii

    • Odpowiedz Ilovebake Kwiecień 20, 2015 at 07:42

      super:) pozdrawiam

  • Odpowiedz Marlena Kwiecień 15, 2015 at 14:02

    1,5 szkl mąki krupczatki, 1,5 szkl mąki luksusowej, 2 jaja całe + 3 żółtka gotowane, 250g masła, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, 3/4 szkl drobnego cukru, łyżeczka proszku do pieczenia ( do tarty, babeczek – nie dodaję proszku ) . Ciasto zagnieść jak każde kruche i godzinkę w lodówce odpoczywa :)

    • Odpowiedz Ilovebake Kwiecień 15, 2015 at 14:06

      niedlugo bede robila babeczki to zrobie na tym przepisie dzieki:)

      • Odpowiedz Marlena Kwiecień 15, 2015 at 14:20

        Babeczki bez proszku… :)

        • Odpowiedz Ilovebake Kwiecień 15, 2015 at 14:25

          Oki :-)

      • Odpowiedz Marlena Kwiecień 15, 2015 at 14:24

        szarlotka wychodzi idealnie …bez podpiekania spodu

  • Odpowiedz Marlena Kwiecień 15, 2015 at 11:36

    Myślę , że z tego przepisu ciasteczka też będą idealne… :)

  • Odpowiedz Marlena Kwiecień 15, 2015 at 11:35

    Czyli zgadłam… :) Mogę się podzielić przepisem na kruche ciasto z krupczatką …idealne do szarlotki :)

    • Odpowiedz Ilovebake Kwiecień 15, 2015 at 12:32

      dawaj :)

    • Odpowiedz A@onet P. Czerwiec 14, 2015 at 13:18

      A gdzie przepis na ciasto na szarlotke?

      • Odpowiedz Marlena Czerwiec 15, 2015 at 10:02

        A przepis trochę wyżej…:)

  • Odpowiedz Aleksandra S. Kwiecień 15, 2015 at 11:20

    Wyglądają bardzo smakowicie, napewno wypróbuję ten przepis :)

  • Odpowiedz aneta Grudzień 14, 2020 at 20:56

    Możesz dodać :) niestety czasu brak na takie przepisy :/

  • Odpowiedz aneta Grudzień 21, 2020 at 11:46

    Kefir za rzadki

  • 1 2 3 11

    Dodaj komentarz