Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka kruche

Najlepszy przepis na najbardziej kruche ciastka maślane

Kwiecień 15, 2015 , 2057725 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Kruche ciastka z tego przepisu są najlepsze jakie jadłam do tej pory. Bardzo delikatne, maślane i rozpływające się w ustach.

Mąka krupczatka to sekret niesamowicie kruchych wypieków. Taki prosty składnik, a ostatnio zapomniany i mało używany w kuchni do wykonania kruchych ciast i ciastek. Mąka krupczatka to nie jakiś egzotyczny ptak wśród przeróżnych rodzai mąk na rynku. To stara i tradycyjna mąką i można ją dostać w większości dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych. Jest bardziej sucha, sypka i przypomina mi zmieloną kaszkę mannę. Przez co wypieki z nią są bardziej kruche od innych.

Drugim ważnym składnikiem jest masło. Masło, a nie margaryna. Do tego przepisu nie waż się dodawać gorszego tłuszczu.

Ciasteczka nie są przesłodzone i na pewno są mniej słodkie niż te ze sklepu. Jeśli lubisz mocno słodkie dodaj więcej cukru pudru. Dla mnie ta wersja bardzo smakowała, a to ze względu na to, że takich mniej słodkich ciastek można zjeść więcej.

Ciasteczka są lekkie, kruche, rozpływają się w ustach i doskonale nadają się do szklanki mleka lub kubka herbaty. Przypominają mi piaskową konsystencję. Mogą leżeć w pojemniku nawet przez tydzień.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na kruche ciasteczka.

kruche-ciastka-przepis-6

KRUCHE CIASTKA MAŚLANE

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 40 ciastek

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Masło, żółtka i śmietana powinny być prosto z lodówki. Jeśli mamy malakser wkładamy wszystkie składniki i rozdrabniamy, aż uzyskamy ziarnistą konsystencję. Wyjmujemy ciasto chwilę zagniatamy i owijamy folią. wkładamy na 2-3 godz. do lodówki.  Jeśli nie mamy malaksera: mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie i dodajemy posiekane na drobno zimne masło. Siekamy nożem szybko, aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko siekamy nożem i następnie zagniatamy, aż ciasto będzie w miarę jednolite. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto przez folię spożywczą na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremkami do ciastek o śr. 6-7 cm (podczas pieczenia robią się trochę mniejsze). Pieczemy w temp. 200 C przez około 10-12 min do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniku.

kruche-ciastka-przepis-5

kruche-ciastka-przepis-4

kruche-ciastka-przepis-2

kruche-ciastka-przepis-1

Komentarze

  • Odpowiedz D Grudzień 13, 2017 at 22:36

    Czy można dodać kakao aby byly kakaowe? Jeśli tak to ile i czy zmniejszyc ilosc maki?

    • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 14, 2017 at 09:24

      Hej, możesz dodać 2 łyżki kakao zamiennie za mąkę :)

      • Odpowiedz D Grudzień 14, 2017 at 13:29

        To super, może zrobię je na święta zamiast pierników ;)

  • Odpowiedz Agnieszka C. Grudzień 9, 2017 at 17:30

    Jak długo mogą leżeć ciasteczka? Chciałabym zrobić większa ilość na święta i nie wiem ile wcześniej mogę się za nie zabrać :)

    • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 10, 2017 at 18:39

      W szczelnym pojemniczku możesz trzymać nawet 2 tyg :)

    • Odpowiedz Ilovebake Wrzesień 19, 2017 at 13:26

      Cudne :)

  • Odpowiedz Hania G. Wrzesień 19, 2017 at 10:40

    Ciasteczka przepyszne <3 Polecam serdecznie :)

  • Odpowiedz Małgorzata W. Wrzesień 16, 2017 at 11:20

    Dziękuję za najlepszy przepis na ciasteczka.Polecam

  • 1 5 6 7 8 9 11

    Dodaj komentarz